Dienraščiui „Alaska Dispatch“ biologas Bruce Wrightas teigia manąs, jog garsioji Neso ežero Škotijoje pabaisa taip pat gali būti tos pačios rūšies ryklys.

Arktiniai rykliai dažnai aptinkami prie Aliaskos, jie užauga iki 4,3 metro ilgio. Jeigu arktiniam rykliui pavyko išgyventi Iliamnos ežere, anot B. Wrighto, tai reiškia, jog ten jam netrūko žuvies ir nebuvo kitų plėšrūnų pavojaus.

„Be jokios abejonės jo dydis, forma ir spalva idealiai atitinka aprašymus“, - teigia specialistas, tačiau pripažįsta, jog įprastai arktiniai rykliai į vandens telkinių paviršių neiškyla. Svarbiausia tai, jog kol kas nėra jokios informacijos, ar arktinis ryklys gali ilgą laiką išgyventi gėlame vandenyje.

B. Wrightas teigia, jog arktiniai rykliai jau „įrodė galintys lengvai prisitaikyti“ ir, dėl vis šiltėjančio klimato, tapti dominuojančiais Arkties plėšrūnais. Arktiniai rykliai paprastai gyvena šaltuose vandenyse Arkties vandenyne, tačiau neseniai jūrininkų ir žvejų pastebėti ir šiltesniuose vandenyse, pavyzdžiui Šv. Lauryno upėje Kanadoje.

Neseniai pasirodė informacija, jog šie rykliai – „Kanados krokodilai“ ir upės žiotyse jau kartą užpuolė elnią. Praeitais metais gamtosaugininkai pradėjo ieškoti lėšų, už kurias upėje buvo galima paslėpti kamerų, stebėsiančių ryklius ir padėsiančių juos geriau pažinti.

Tačiau grįžkime prie paslaptingo Iliamnos ežero gyventojo. Pravardžiuojamas „Illie“, paslaptingasis padaras metų metus gąsdina vietos gyventojus ir neramina tyrinėtojus. 1979 metais „Anchorage Daily News“ pasiūlė 100 tūkst. dolerių atlygį tam, kas suteiks neginčijamų įrodymų, jog „Illie“ egzistuoja. Turbūt ir nereikia sakyti, kad pinigai niekam taip ir neatiteko.

B. Wrightas teigia planuojantis vadovauti į Iliamnos ežerą rengiamai ekspedicijai, kuri planuojama šią vasarą. Jos metu bus ieškoma ežere gyvenančio arktinio ryklio pėdsako. Specialistas sako, jog jei ten aptiks arktinį ryklį, tą pačią teoriją bandys įrodyti ir Neso ežere. 

„Sprendžiu šią problemą 30 metų, todėl tiesiog privalau ką nors išsiaiškinti“, - įsitikinęs specialistas.

Susipažinimui pateikiame reportažą apie Grenlandijos ryklius: