V.Rasputinas mirė šeštadienį, savo 78-ojo gimtadienio išvakarėse, Maskvoje. Atsisveikinti su rašytoju, kuris buvo pašarvotas Maskvos Kristaus Išganytojo katedroje, atėjo šimtai rusų, tarp jų prezidentas Vladimiras Putinas.

1937 metų kovo 15 dieną Irkutsko srities Ust–Udo kaime (jis dingo po vandeniu pastačius Bratsko hidroelektrinę) gimęs rašytojas buvo vienas iškiliausių septintojo ir aštuntojo dešimtmečio literatūrinio judėjimo, vadinamosios kaimo prozos, vaizdavusios sunkią ruso valstiečio dalią, narių.

V.Rasputinas išgarsėjo 1967 metais, kai Krasnojarske buvo paskelbta jo apysaka „Pinigai Marijai“ (Dengi dla Mariji).

1974 metais dienos šviesą išvydo jo apysaka „Gyvenk ir neužmiršk“ (Živi ir pomni), o 1976 m. – „Atsisveikinimas su Matiora“ (Proščanije c Matioroi).

1981 metais išspausdinami nauji rašytojo apsakymai: „Nataša“, „Ką perduoti varnai?“ (Čto peredat vorone), „Amžių gyvenk – amžių mylėk“ (Vek živi - vek liubi), o 1985 metais - apysaka „Gaisras“ (Požar).

V.Rasputino literatūrinio palikimo svarbą ir valdžios prielankumą jo kūrybai atspindi faktas, kad rašytojas buvo pašarvotas pagrindinėje šalies šventovėje - pačiame Maskvos centre esančioje Kristaus Išganytojo katedroje. Atsisveikinimo su rašytoju ceremonija truko dešimt valandų, o gedulingas mišias celebravo Maskvos ir visos Rusijos patriarchas.

Amžinojo poilsio V.Rasputinas atguls ketvirtadienį savo gimtojoje žemėje - Irkutske - šalimais žmonos ir dukters kapų.

V.Rasputinas viešai ragino pasiųsti už grotų merginų pankroko grupės „Pussy Riot“ nares, kurios Kristaus Išganytojo katedroje 2012 metų vasarį atliko protesto prieš V.Putiną dainą. Jis taip pat viešai pritarė pernai Rusijos įvykdytai Krymo aneksijai.