"Hamas" judėjimas prisiima visišką atsakomybę už operaciją Jeruzalėje", - sakė islamistų atstovas.

Izraelio policija paskelbė, kad žudynes Jeruzalės religinėje mokykloje, kurių aukomis tapo aštuoni žmonės, surengė buvęs jos vairuotojas palestinietis Ala Abu Dheinas, praneša naujienų agentūra "France Presse".

Policija sulaikė keliolika palestiniečio giminaičių ir pažįstamų. 25 metų teroristo tėvas buvo paleistas, praėjus kelioms valandoms po sulaikymo. Pareigūnai atsisakė pateikti išsamesnę informaciją, tik pranešė, kad jiems pavyko surasti žudiko automobilį.

A. Abu Dheinas surengė žudynes Jeruzalės religinėje mokykloje ketvirtadienio vakare. Įsigavęs į pastatą, nusikaltėlis išsitraukė iš rankinės automatą ir pradėjo šaudyti žmones. Jis šaudė apie 10 minučių ir spėjo paleisti 500-600 šūvių, kol buvo nukautas atskubėjusių policininkų ir kariškių.

Sustiprintos saugumo priemonės

Po kruvino teroristinio išpuolio Jeruzalėje, per kurį žuvo aštuoni žmonės, Izraelis visoje šalyje sustiprino saugumo priemones. Pasak Izraelio radijo, iki sekmadienio atitvertas Vakarų krantas. Jeruzalėje sutelktos didelės pajėgos.

Tuo tarpu pranešama, kad trijų sužeistųjų būklė ir toliau yra kritiška. Iš viso ligoninėje gydomi devyni sužeistieji. Aštuoni nušauti 15-26 metų studentai buvo palaidoti vidudienį.

Žiaurus išpuolis įvykdytas ketvirtadienio vakarą vienoje žinomiausių ortodoksų žydų religinių mokyklų Jeruzalėje, kai į ją įsiveržęs palestinietis žudikas pradėjo šaudyti.

Šis išpuolis sukėlė pasipiktinimą visame pasaulyje. JAV prezidentas George’as W. Bushas kalbėjo apie "barbarišką ir šėtonišką nusikaltimą prieš nekaltus civilius". Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki Moon pareiškė didelį susirūpinimą, kad besitęsiantis smurtas gali palaidoti vos atgaivintą taikos procesą.

Kai kurie Izraelio politikai pareikalavo nutraukti taikos derybas su palestiniečiais. Palestinos prezidentas Mamudas Abbasas pasmerkė išpuolį, o kartu ir mirtinas Izraelio armijos atakas prieš palestiniečių civilius.

Mažiausiai 8 žmonės žuvo, kai užpuolikas įsiveržė ir atakavo Vakarų Jeruzalėje esančią religinę mokyklą. Izraelio žiniasklaida praneša, kad dar mažiausiai 9 žmonės buvo sužeisti. Vyras įsiveržė į mokyklos biblioteką, kur tuo metu religinius tekstus skaitė apie 80 žmonių, ir pradėjo šaudyti.

Pasak mačiusiųjų ir policijos pareigūnų, žydu ortodoksu persirengęs ginkluotas vyras įsiveržė į žydų religinės mokyklos biblioteką Kiriat Mošero rajone ir paleido ugnį iš automato ir pistoleto į maždaug 80 ten buvusių mokinių. Aštuonis žmones jis nužudė, o devynis sužeidė.

Teroristą - palestinietį iš rytinės, arabų gyvenamos Jeruzalės dalies, sužeidė vienas iš mokinių, o po to jį nukovė netoliese gyvenantis Izraelio armijos karininkas, kuris atskubėjo į mokyklą, išgirdęs šūvius.

Tai didžiausios žudynės Izraelyje per pastaruosius metus. Jeruzalėje nebuvo jokių išpuolių nei pernai, nei šiemet.

Žudynės įvyko po to, kai Izraelis atnaujino atakas Gazos Ruože.

Gazos gyventojai džiūgavo

JAV, Prancūzija, Vokietija ir JT griežtai pasmerkė šį rimčiausią per pastaruosius ketverius metus teroro aktą Jeruzalėje.

Po teroro akto šimtai studentų susirinko prie mokyklos pastato ir ėmė skanduoti: "Mirtis arabams!"

Radikaliai grupuotei "Hezbollah" priklausantis Libano televizijos kanalas "Manar" paskelbė, jog išpuolį surengė anksčiau nežinoma grupė - "Imado Mugnijos (Imad Mugniyah) ir Gazos kankiniai".

Gazos sektoriaus gyventojai, sužinoję apie teroro aktą, išėjo į gatves ir iš džiaugsmo šaudė į orą. Mečetėse vyko padėkos pamaldos, praneša naujienų agentūra "The Associated Press".

Radikali palestiniečių grupuotė "Hamas" pavadino išpuolį "didvyrišku žygiu" ir pareiškė, jog tai yra atsakymas į Izraelio "nusikaltimus". Ji taip pat pagrasino, jog tokių atakų bus daugiau.

Palestinos prezidentas smerkia

Tuo tarpu nuosaikus Palestinos autonomijos prezidentas Mahmoudas Abbasas, kuris, "Hamas" perėmus Gazos sektoriaus kontrolę, dabar valdo tik Vakarų krantą, pasmerkė ketvirtadienio teroro aktą.

Bet Izraelio vyriausybės atstovas spaudai Markas Regevas areiškė, jog autonomijos valdžia turi kovoti su teroristais, o ne tik smerkti jų veiksmus. Anot jo, švęsdami šį išpuolį, palestiniečiai parodo, jog jie yra ne tik Izraelio, bet ir visos žmonijos priešai.

Telefonu kalbėdamasis su Izraelio premjeru Ehudu Olmertu, JAV prezidentas George’as W. Bushas pareiškė užuojautą dėl kruvino išpuolio ir pabrėžė, kad Vašingtonas remia Izraelį. Panašaus turinio pareiškimą Izraelio užsienio reikalų ministrei Tsipi Livi perdavė JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice. Anot jos, šio barbariško akto neįmanoma pateisinti.

Trečiadienį C. Rice įtikino M. Abbasą atnaujinti taikos derybas su Izraeliu. Palestinos vadovas jas nutraukė sekmadienį, protestuodamas prieš Izraelio reidą Gazos sektoriuje. Izraelio URM atstovas pareiškė, jog, nepaisant incidento Jeruzalėje, taikos derybos bus tęsiamos.

Teroro aktą pasmerkė Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas, kuris būgštauja, kad smurtas gali užblokuoti taikos procesą tarp Izraelio ir palestiniečių. Išpuolį taip pat pasmerkė Prancūzijos URM vadovas Bernardas Kouchneras ir Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Steinmeieris.