Gydytojai tvirtina FLDS bendruomenėje jau nustatę 20 šio sutrikimo atvejų. Jis sukelia traukulius, veido deformacijas ir rimtus smegenų pažeidimus. Prieš tai pasaulyje tokių genetinių sutrikimų rasta vos 13 atvejų.

„Kalbant apie šį genetinį sutrikimą, jie turi savą mitologiją. Mano, kad jį lemia kažkas vandenyje arba kažkas ore“, – apie FLDS narius sako mokslų daktaras Theodore‘as Tarby. Mokslininkai teigia, kad iš tikrųjų viskas yra visai kitaip.

FLDS bendruomenė buvo įsteigta XX amžiaus 4-ąjį dešimtmetį, kai mormonų bažnyčia ir Jutos valstijos valdžia poligamiją pripažino neteisėta. Nepaisant oficialaus draudimo, dalis Jutos mormonų vis tiek norėjo turėti daugiau nei vieną žmoną, todėl pasitraukė į atokų pasienio Šort Kriko miestelį, kur galėjo pabėgti nuo įstatymų.

Būtent ten įsikūrė maždaug 7 tūkst. 700 žmonių bendruomenė, kurios dauguma ir po šiai dienai propaguoja poligamiją. Remiantis įvairiais skaičiavimais, dauguma bendruomenės vyrų turi po mažiausiai tris žmonas. Remiantis Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus Fundamentalistų bažnyčios mokymu, būtent toks yra minimalus žmonų skaičius norint patekti į Dangų.

Anot vietos istoriko Benjamino Bistline‘o, nuo 75 iki 80 proc. Šort Kriko gyventojų yra kraujo ryšiais susiję su dviem bendruomenės steigėjais – Josephu Jessopu ir Johnu Barlow.

Dabar mokslininkams jau pavyko išsiaiškinti, kad fumarazės stokos geną – genetinį metabolinį sutrikimą, puolantį nervų sistemą – perdavė arba J. Jessopas, arba jo pirmoji žmona Martha Yeates.

Šis genetinis sutrikimas itin retas, nes įvardijamas kaip recesyvinis. Tai reiškia, kad vaikas ją paveldi tik tuo atveju, jeigu ydingą geno kopiją turi abu tėvai. Mokslininkai sako, kad šio genetinio sutrikimo paveldėjimo rizika yra vos viena iš 400 mln.

Kalbant apie situaciją FLDS bendruomenėje, kur dauguma žmonių gyvena poligaminiuose santykiuose ir dauguma yra susiję kraujo ryšiais, tikimybė paveldėti ydingą geno kopiją yra žymiai didesnė. Mokslininkų skaičiavimais, šiuo metu šį geną turi tūkstančiai Šort Krike gyvenančių žmonių.

Buvusi Šort Kriko gyventoja Faith Bistline BBC sakė, kad šia liga serga penki jos pusbroliai ir pusseserės. Visi penki tiek fiziškai, tiek protiškai neįgalūs, iš jų tik vienas gali vaikščioti. Visi maitinami per šiaudelį ir reikalauja nuolatinės priežiūros.

Kaip teigia vienas buvęs bendruomenės narys Isaacas Wyleris, Šort Kriko gyventojai labai rūpestingai rūpinasi neįgaliaisiais, daugiausia dėl religinių įsitikinimų.

„Jie mano, kad tai tiesiog Dievo siųstas išbandymas, kurį reikia įveikti“, – „Desert News“ sakė I. Wyleris. Anot pareigūnų, būtent toks atsidavimas ir tikėjimas trukdo Šort Kriko gyventojams spręsti šią krizę.

„Jų argumentai labai paprasti – jeigu Dievas nuspręs norįs pasiųsti tokį išbandymą, jis tą ir padarys. Jie per daug nesuka kalbos dėl santuokų su giminaičiais ir panašių dalykų“, – „Reuters“ teigia Mohavių apygardos prokuratūros tyrėjas Gary Engelsas.