Audra šalims smogė Lotynų Amerikai tapus naujausiu koronaviruso pandemijos epicentru.

Salvadoro vidaus reikalų ministras Mario Duranas pirmadienį pranešė, kad 154-uose evakuacijos centruose prisiglaudė maždaug 7 000 žmonių. Ministras nurodė, jog per pastarąsias 70 valandų iškritęs lietus sudaro ketvirtadalį šalies įprastos metinės kritulių normos.

Audra sukėlė žemės nuošliaužų ir potvynių, ypač vakarinėje šalies dalyje. Ankstesnę dieną pareigūnai pranešė, kad apgadinta mažiausiai 900 namų.

Salvadoro prezidentas Nayibas Bukele aplankė vieną labiausiai nukentėjusių bendruomenių San Salvadoro pakraštyje. Maždaug 50 šeimų praradus namus, N. Bukele sakė, kad vyriausybė skirs 10 000 JAV dolerių [9 tūkst. eurų] jiems atstatyti.

„Dar nesame to patyrę, – pasakojo vieno apgadinto namo gyventoja Maria Torres. – Lietus buvo toks stiprus, kad staiga vanduo plūstelėjo į namus, o mes stebėjome, kaip jie griuvo.“

Įstatymų Leidžiamasis Susirinkimas patvirtino vyriausybės planą panaudoti iš Tarptautinio valiutos fondo gautą 389 mln. JAV dolerių (350 mln. eurų) paskolą kovai su pandemija ir audros padariniams šalinti.

Salvadoras pranešė apie daugiau nei 2,5 tūkst. užsikrėtusiųjų naujuoju koronavirusu ir 46 mirties atvejus.

Gvatemaloje nuneštas upės nuskendo devynerių metų berniukas, o dar vienas žmogus žuvo sugriuvus namui, sakė Nacionalinės nelaimingų atsitikimų agentūros atstovas Davidas de Leonas.

„Amanda“ atneštos liūtys niokojo Salvadorą kelias dienas, kol atogrąžų audra sekmadienį pasiekė sausumą ir vėliau slinko virš Gvatemalos.

Audra greitai nusilpo, bet pirmadienio popietę JAV Nacionalinis uraganų centras pranešė, kad audros liekanos persiformavo į atogrąžų depresiją Kampečės įlankoje. Prognozuojama, kad artimiausiomis dienomis šis žemo slėgio darinys slinks virš Meksikos įlankos.

Meksika paskelbė perspėjimą apie atogrąžų audrą nuo Kampečės vakaruose iki Verakruso uostamiesčio. Tikėtina, kad atogrąžų depresija gali vėl sustiprėti ir virsti audra.

Jos vėjų vidutinis vėjo greitis buvo 45 km per valandą. Prognozuojama, kad artimiausiomis dienomis žemo slėgio sistema lėtai judės palei Meksikos pakrantę. Prognozuojama, kad audrai slenkant virš Meksikos Tabasko ir Verakruso valstijų iškris 25–40 cm lietaus, o kai kuriose vietose gali prilyti iki 50 centimetrų.