Nacionalinė meteorologijos tarnyba (NWS) pranešė, kad audra, kuri anksčiau buvo sustiprėjusi iki 1-osios kategorijos uragano, apie 12 val. 15 min. vietos (19 val. 15 min. Lietuvos) laiku pasiekė sausumą netoli Vesterlio miestelio.

„Henri“ yra reta atogrąžų audra, pasiekusi JAV šiaurės rytų pakrantę. Ji susiformavo dėl klimato kaitos šylant paviršiniam vandenynų sluoksniui.

Pasak mokslininko, dėl atšilimo ciklonai smarkėja ir neša daugiau vandens, sukeldami vis didesnę grėsmę pakrančių gyventojams visame pasaulyje.

Milijonams Naujosios Anglijos ir Niujorko Long Ailendo gyventojų buvo liepta pasiruošti smarkiems vėjams, pavojui kelias dienas likti be elektros, taip pat iki 1,5 m aukščio štorminėms patvankoms.

JAV Nacionalinis uraganų centro duomenimis, „Henri“ nešė 96 km per val. greičio maksimalius ilgalaikius vėjus, bet jie buvo silpnesni nei prognozuoti pagal blogiausią scenarijų, kai vėjų greitis galėjo siekti 120 km per valandą.

Rod Ailendo gubernatorius Danas McKee nurodė, kad kai kurie rajonai buvo apsemti „didelių potvynių“. Vis tik remiantis pirminiais vietos gyventojų pranešimais, audra nebuvo tokia stipri, kaip buvo prognozuota.

„Išvengėme blogiausia“, – naujienų agentūrai AFP sakė Rod Ailando Niuporto gyventojas Džeimsas Kikeris, pranešęs savo rajone pastebėjęs „minimalią žalą“, pavyzdžiui, kelias nulaužtas medžių šakas.

Rod Ailende, kurio prabangiuose Hamptono kaimeliuose turtingi Niujorko gyventojai mėgsta leisti vasaras, gyventojai džiaugėsi, kad audra apėjo juos, praslinkusi ryčiau.

„Liksiu budri, nes mūsų tebelaukia daug vėjo, lietaus ir bangų, nors ir atsikvėpiau šiek tiek lengviau“, – šeštadienį AFP sakė 46 metų turto valdytoja Amy Pedatella, padedama sutvirtinti prie vandenyno pakrantės esančius Hamptono namus.

Daugiau nei 79 tūkst. žmonių buvo likę be elektros Rod Ailende, o dar 24 tūkst. – Konektikute, rodo stebėsenos tinklapio poweroutage.us duomenys.

Niujorko oro uoste „LaGuardia“ ir Niuarko oro uoste Naujajame Džersyje buvo atšaukta beveik ketvirtadalis skrydžių, pranešė avarinės tarnybos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją