Skundas buvo užregistruotas ankstesnę vieną, URM tinklalapyje rašo įstaigos atstovas Bahramas Ghasemi.

Šiitiška respublika tokiu būdu siekia „patraukti JAV atsakomybėn už neteisėtą vienašališkų sankcijų pakartotinį įvedimą“, sakoma Irano užsienio reikalų ministro Mohammado Javado Zarifo „Twitter“ žinutėje.

„Iranas įsipareigojęs laikytis įstatymų viršenybės, nepaisant JAV paniekos diplomatijai ir teisiniams įsipareigojimams. Būtina duoti atkirtį šiam įpročiui pažeidinėti (tarptautinius) įstatymus“, – pridūrė jis.

Vašingtonas gegužę vienašališkai nusprendė pasitraukti iš 2015 metų sutarties dėl Irano branduolinės programos ir iš naujo įvedė sankcijų šiai šaliai.

Teheranas sako, kad tokie veiksmai pažeidžia tarptautinius įsipareigojimus, įskaitant 1955 metų JAV ir Irano draugystės sutartį. Nors buvę draugiški dvišaliai ryšiai nutrūko po 1979 metų Irano islamo revoliucijos, Teheranas kai kada ja tebesiremia, kai iškyla teisinių ginčų.

Iranas ir JAV nepalaiko diplomatinių santykių nuo 1980 metų, kai Amerikos ambasados Teherane pareigūnai buvo paimti įkaitais.

Su šiitiškos respublikos branduoline programa susijusias sankcijas Vašingtonas atnaujins dviem etapais – rugpjūtį ir lapkritį. Jungtinės Valstijos siekia, kad Europos ir kitų šalių bendrovės nebepalaikytų verslo ryšių su Iranu, taip pat norima blokuoti šios šalies naftos eksportą.

Iranas ir kitos 2015 metų sutarties signatarės stengėsi išsaugoti ribotus prekybos susitarimus, sudarytus po to dokumento pasirašymo.

Pirmadienį vakare M. J. Zarifas kreipėsi į pasaulio diplomatus ir iraniečių verslininkus viename prabangiame Teherano viešbutyje per susitikimą, surengtą siekiant pademonstruoti abipusį palaikymą branduoliniam susitarimui JAV agresijos akivaizdoje.

„Ši Jungtinių Valstijų administracija nežino kaip elgtis pasaulio atžvilgiu... Ji laužo tarptautines sutartis, kurios yra (naudingi) įrankiai. Būtina sustabdyti tokį elgesį“, – sakė diplomatijos vadovas.

Šiuo metu Europos Sąjungai pirmininkaujančios Austrijos ambasadorius Stefan Scholzas sakė, kad svarstomos „neortodoksiškos ir inovatyvios priemonės“, turinčios leisti bankams toliau vykdyti lėšų pervedimus, kai bus grąžintos JAV sankcijos.

„Dalyvaujame visi kartu, nes ES gresia ateinančiais metais prarasti iš viso 10 mlrd. eurų iš prarastos prekybos su Iranu“, – pabrėžė S. Scholzas said.

TTT spalio 8-ąją planuoja nagrinėti skundą, Irano pateiktą prieš dvejus metus dėl JAV sprendimo įšaldyti apie 2 mlrd. dolerių vertės užsienyje laikytų šiitiškos respublikos lėšų.