Išpuolis, per kurį žuvo keturi amerikiečiai, tarp jų ambasadorius Chrisas Stevensas, buvo įvykdytas minint Rugsėjo 11-osios teroro atakų prieš Jungtines Valstijas 11-ąsias metines, o musulmonų pasaulį apėmus protestams dėl vieno Amerikoje sukurto antiislamiško filmo.

Vašingtone, kur JAV prezidento Baracko Obamos varžovas respublikonas Mittas Romney sukritikavo administracijos reakciją į šią ataką, labai domimasi, ar ją įvykdė tiesiog įtūžusi minia, ar organizuota grupuotė.

Trečiadienį JAV vyriausybės Nacionalinio kovos su terorizmu centro direktorius Matthew Olsenas sakė įstatymų leidėjams, jog dar į daug klausimų neatsakyta, tačiau jis linkęs vadinti žudynes Bengazyje teroro ataka.

Tačiau jis nedelsdamas patikslino savo pareiškimą.

"Geriausia dabar turima mūsų informacija, faktai, kuriuos turime, rodo, jog tai buvo oportunistinė ataka prieš mūsų ambasadą", - M.Olsenas sakė Senato vidaus saugumo komitetui, klausinėjamas senatoriaus Joe Liebermano.

"Ši ataka prasidėjo, vystėsi ir eskalavosi kelias valandas prie mūsų ambasados - prie mūsų diplomatinio posto Bengazyje. Ji vystėsi ir eskalavosi kelias valandas", - pridūrė direktorius, pabrėždamas, kad JAV pareigūnai tęsia tyrimą.

JAV valstybės sekretorė ketvirtadienį ketina kreiptis į įstatymų leidėjus per pasitarimą už uždarų durų dėl slaptos žvalgybos informacijos, tačiau M.Olsenas patvirtino, kad tarp įtariamųjų, siejamų su ataka Bengazyje, yra ir tarptautinis teroristų tinklas "al Qaeda".

"Šiuo metu galėčiau pasakyti, kad su šią ataka matomai susiję keli įvairūs elementai, įskaitant asmenis, susijusius su kovotojų grupuotėmis, kurios dominuoja rytų Libijoje, - nurodė jis. - Ieškome požymių, ar asmenys, susiję su šia ataka, galėjo turėti ryšių su "al Qaeda" arba "al Qaeda" artimomis grupuotėmis, ypač Islamiškojo Magribo "al Qaeda" (AQIM)."

Bengazis buvo pernai Libijoje įvykusios revoliucijos, per kurią buvo nuverstas diktatorius Muammaras Gaddafi, lopšys. Šiame regione iki šiol veikia menkai organizuotos kovotojų brigados, įvairiai susijusios su laikinąja Tripolio vyriausybe.

Iš pirmųjų pranešimų apie antradienį įvykdytą ataką buvo galima suprasti, kad užpuolikai buvo protestuotojai, įtūžę dėl vienos JAV krikščionių ekstremistų organizacijos sukurto mėgėjiško filmo, laikomo įžeidimu musulmonų pranašui Mahometui.

Tačiau gauja, kuri šturmavo JAV konsulatą Bengazyje ir padegė jo pastatus, buvo gerai ginkluota, o Libijos pareigūnai teigė, kad viena kovotojų grupuotė pasinaudojo protestais, kad surengtų iš anksto suplanuotą ataką.