J. Assange'o advokatas Edwardas Fitzgeraldas per dvi dienas trukusį bylos nagrinėjimą Britanijos aukštesniajame teisme sakė, kad australo psichinė sveikata yra per silpna, kad jis būtų išduotas Jungtinėms Valstijoms ir ten teisiamas už šnipinėjimą.

JAV vyriausybė siekia, kad Aukštesnysis teismas panaikintų žemesnės instancijos teismo sprendimą neperduoti Amerikai J. Assange'o. JAV vyriausybė "WikiLeaks" įkūrėją siekia teisti dėl 500 tūkst. įslaptintų karinių ir diplomatinių dokumentų paviešinimo 2010 metais.

Apygardos teisėja Vanessa Baraitser atsisakė patenkinti Vašingtono prašymą dėl priežasčių, susijusių su šio australo sveikata, ir sakė, kad jis sunkiomis Amerikos kalėjimo sąlygomis tikriausiai nusižudytų.

Trečiadienį JAV vyriausybei atstovaujantis teisininkas sakė, kad Amerikos pareigūnai pažadėjo iki teismo nelaikyti J. Assange'o griežčiausio režimo kalėjime arba griežtos izoliacijos sąlygomis. Jis taip pat pažadėjo, kad J. Assange'as galėtų atlikti bausmę savo gimtojoje Australijoje, jeigu teismas jį nuteistų.

Tačiau E. Fitzgeraldo teigimu, JAV visi pažadai buvo „nekonkretūs arba tiesiog bergždi“. Jie nepanaikina grėsmės, kad J. Assange'as JAV bus laikomas visiškoje izoliacijoje ilgą laiką, be to, išlieka jo savižudybės pavojus ekstradicijos atveju, sakė teisininkas.

„Visiškai protinga manyti, kad žiauru išduoti psichiškai nestabilų asmenį, nes jos ekstradicija veikiausiai baigtųsi mirtimi“, – sakė jis.

Pasak teisininko, teisėjai turėtų pasinaudoti savo galiomis, kad „apsaugotų žmones nuo ekstradicijos į užsienio valstybę, kur mes negalėsime kontroliuoti, kas jiems bus daroma“.

Rašytiniame E. Fitzgeraldo pareiškime taip pat teigiama, jog patikinimas, kad J. Assange'as gali būti perkeltas į Australijos kalėjimą, jei bus nuteistas, yra „beprasmis“. Pasak jo, Australija nedavė tokio sutikimo, o visas perkėlimo procesas galėtų užtrukti dešimtmetį ar daugiau.

JAV prokurorai pateikė 50-mečiui J. Assange'ui 17 kaltinimų šnipinėjus ir vieną kaltinimą nederamai pasinaudojus kompiuteriais. Kaltinimai susiję su 500 tūkst. įslaptintų karinių ir diplomatinių dokumentų paviešinimu 2010 metais. Tuose dokumentuose išsamiai aprašomi amerikiečių karinių kampanijų Afganistane ir Irake kai kurie aspektai.

Pagal šiuos kaltinimus J. Assange'as galėtų gauti iki 175 metų įkalinimo, nors trečiadienį JAV vyriausybės teisininkas sakė, kad bausmė galėtų būti gerokai trumpesnė.

50 metų J. Assange'as šiuo metu laikomas Londono griežtojo režimo Belmaršo kalėjime. Ketvirtadienio posėdyje jis nedalyvavo, nors trečiadienį keletą kartą buvo prisijungęs vaizdo ryšiu.

Tai naujausias teismo posėdis ilgai užsitęsusiose teisinėse kovose dėl jo J. Assange'o ekstradicijos į JAV. Amerikiečių prokurorų teigimu, J. Assange'as neteisėtai padėjo JAV kariuomenės žvalgybos analitikei Chelsea Manning pavogti įslaptintų dokumentų paketą, o paskui – atskleidė konfidencialius šaltinius iš viso pasaulio.

J. Assange'o advokatai įrodinėja, kad jis gali pasinaudoti JAV konstitucijos Pirmosios pataisos, skirtos užkirsti kelią vyriausybei riboti žodžio laisvę, apsauga, nes paskelbdamas dokumentus, atskleidusius JAV nusižengimus Irake ir Afganistane, jis veikė kaip žurnalistas. J. Assange'o rėmėjai taip pat sako, kad kaltinimai jam politiškai motyvuoti.

Dviejų apeliaciją nagrinėjančių teisėjų, įskaitant Anglijos ir Velso teismų sistemos vadovą lordą Ianą Burnettą, verdikto laukiama po kelių savaičių. Pralaimėjusi pusė galės teikti apeliaciją Jungtinės Karalystės Aukščiausiajam Teismui. Pats bylos nagrinėjimas teismo salėje turėjo užtrukti dvi dienas.

J. Assange'as yra laikomas griežto saugumo kalėjime nuo 2019 metų balandžio, kai buvo suimtas dėl paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimo. Prieš tai jis septynerius metus praleido Ekvadoro ambasadoje Londone, kur 2012 metais paprašė prieglobsčio, kad išvengtų ekstradicijos dėl kaltinimų lytiniais nusikaltimais Švedijoje.

Švedija 2019 metų lapkritį nutraukė tyrimą dėl įtariamų lytinių nusikaltimų, nes nuo jų praėjo per daug laiko, bet J. Assange'as liko kalėjime. Sausį ekstradiciją blokavusi teisėja nurodė, kad J. Assange'as turi būti sulaikytas, kol bus išnagrinėtos visos galimos JAV apeliacijos, nes paleistas jis gali pabėgti.