Žurnalistai jau gavo daugiau nei dešimt laiškų, kurių autoriai teigia, kad yra šantažuojami atleidimu iš darbo, grasinama, kad negaus priklausančios išmokos laidotuvėms, nemalonumais studijuojant ar net administracine atsakomybe, skelbia „Charter97“.

„Po to, kai vienoje nepriklausomoje žiniasklaidos priemonėje buvo paskelbta informacija apie mano mirusią tetą, man paskambino iš Vidaus reikalų ministerijos regioninio skyriaus ir pareikalavo, kad kreipčiausi į minėtąją žiniasklaidos priemonę ir pareikalaučiau pašalinti informaciją. Jeigu to nepadarysiu, man grasino nemalonumais su įstatymais. Pasiunčiau juos kuo toliau. Tai – cinizmo viršūnė: skambina ir grasina kelios dienos po artimo žmogaus mirties“, – rašė Stolpcų miesto gyventoja.

„Iš karto po mamos laidotuvių prisistatė milicija. Pareikalavo kreiptis į jus ir pareikalauti ištrinti publikaciją apie jos mirties dokumentus. Paaiškinau, kad tai beprasmiška, nes jau visur apie tai parašė“, – teigia viena Minsko gyventoja.

„Mums paaiškino, kad, jeigu ir toliau bendrausime su žurnalistais, mums gresia administracinė atsakomybė, nes informacija apie sergančius asmenis laikoma konfidencialia. Ligoninės teritorijoje draudžiama filmuoti ir fotografuoti. Be to, labai dažnai girdime priekaištų iš pacientų artimųjų, kad nuo jų slepiame informaciją. Nebegaliu jiems žiūrėti į akis, garbės žodis“, – teigia viena 1-osios Minsko klinikinės ligoninės darbuotoja.

„Basta“ savo skaitytojams primena, kad žodžio ir nuomonės laisvę gina Baltarusijos Konstitucija.

„Visiems Konstitucija užtikrina laisvę reikšti savo nuomonę, laisvai reikšti mintis. Negalima niekieno versti reikšti tam tikrą nuomonę ar atsisakyti savosios. Masinio informavimo priemonių monopolizacija, vykdoma tiek valstybės, tiek pavienių asmenų ar organizacijų, bei cenzūra neleistina“, – nurodoma 33-ajame Baltarusijos Konstitucijos straipsnyje.

„Baltarusijos Respublikos piliečiams užtikrinama teisė gauti, saugoti ir platinti visą, patikimą ir aktualią informaciją apie valstybinių institucijų, visuomeninių organizacijų, politinio, ekonominio, kultūrinio ir tarptautinių santykių sektorių veiklą“, – skelbia 34-asis pagrindinio Baltarusijos įstatymo straipsnis.

Žurnalistai renka duomenis apie visus atvejus, kai medikams ir asmenims, netekusiems artimųjų dėl naujojo koronaviruso, buvo daromas spaudimas, visa tai bus perduota žmogaus teisių gynėjams ir tarptautinėms organizacijoms, rašo „Charter97“.

Milicijos darbuotojams, valdžios atstovams ir gydymo įstaigų vadovams, trukdantiems skleisti patikimą informaciją apie situaciją šalyje, žurnalistai primena, kad Baltarusijoje už įstatymo pažeidimus numatyta administracinė ir baudžiamoji atsakomybė.

Slėpdamos informaciją apie tikrąją COVID-19 situaciją šalyje, institucijos tik didina užsikrėtusiųjų skaičių, o tai prilygsta nusikaltimui savo žmonėms, skelbia leidinys.


Anksčiau žurnalistė iš Baltarusijos Liubov Luneva pranešė, kad Stolpcų kapinėse – daug naujų kapų. „Nuo kai kurių dar nenuimtos gėlės. Sprendžiant iš lentelių, piko metu atsirado 20 naujų kapų. Palaidota ir jaunų žmonių“, – sako žurnalistė.

„Basta“ antradienį skelbia, kad kiekvieną dieną Mozyriaus miesto kapinėse atsiranda dešimtys naujų kapų. Dauguma laidojami uždarytuose karstuose. Spalį kapinės buvo praplėstos, naujos teritorijos jau praktiškai užimtos.

Baltarusijoje per pastarąją parą nustatyta dar 919 užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų, o bendras užsikrėtusiųjų skaičius padidėjo iki 12 208, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Be to, šalyje mirė dar keturi žmonės, kuriems buvo nustatyta koronavirusinė infekcija COVID-19, o bendras aukų skaičius išaugo iki 79.

Ministerijos teigimu, iki antradienio ryto šalyje atlikti 161 028 COVID-19 testai.

Pasveiko ir iš ligoninių jau išrašyti 1 993 pacientai, gydyti nuo COVID-19.

Jungtinių Tautų nuolatinė koordinatorė Baltarusijoje Joanna Kazana-Wisniowiecki paragino šios šalies valdžią paisyti Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijų ir nedelsiant įvesti griežtesnes fizinio atstumo priemones.

„Nepaisant vyriausybės ir tarptautinių partnerių aktyvių pastangų, šiuo metu Baltarusijoje matome infekcijos COVID-19 protrūkio raidą, kurią charakterizuoja didėjantis lokalus plitimas“, – sakoma J. Kazanos-Wisniowiecki pareiškime, paskelbtame JT interneto svetainėje Baltarusijoje.

JT koordinatorė nurodė, kad patvirtintų užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius Baltarusijoje auga geometrine progresija. Iki balandžio 26-osios šalyje buvo užregistruota per 10 tūkst. užsikrėtimo atvejų, o prieš mėnesį, kovo 26-ąją, COVID-19 atvejų buvo tik 86.

Dabar, pasak J. Kazanos-Wisniowiecki, be medikų ir vyriausybės ryžtingų testavimo, atsekimo ir izoliacijos veiksmų bei medicinos darbuotojų „didvyriškų pastangų“, reikia imtis „skubių ir plačių priemonių dėl fizinio atstumo reikalavimų griežtinimo“.

PSO rekomenduoja įvesti fizinio atstumo priemones ir atidėti visus masinius renginius, sudaryti galimybes dirbti iš namų ir mokyti nuotoliniu būdu, sustabdyti įmonių, kurios teikia ne pirmo būtinumo paslaugas, darbą, priminė koordinatorė.

PSO taip pat ragina riboti nebūtiną judėjimą, ypač didelės rizikos grupėms priklausančių ir pažeidžiamų asmenų, įskaitant išvykas į užmiestį, kaimus ir į vasarnamius.

Socialinio atstumo priemonės „gali padėti užkirsti kelią virusui plisti ir jį lėtinti“, sakė J. Kazana-Wisniowiecki. Pasak jos, medicinos įstaigos „šį laiką gali išnaudoti tam, kad parengtų išteklius: medicinos darbuotojus, lovas ligoninėse, izoliuotas palatas, reanimacijos ir intensyviosios slaugos skyrius, apsaugos priemones, daugėjant užsikrėtimo atvejų“.

J. Kazana-Wisniowiecki taip pat pažymėjo, kad JT agentūros fondai ir plėtros programos Baltarusijoje atsakingi už paraiškas, kurias teikia Sveikatos apsaugos ministerija, Darbo ir socialinės apsaugos ministerija, partneriai Baltarusijos Raudonojo Kryžiaus draugijoje, kitos su COVID-19 kovojančios ir pažeidžiamiausias visuomenės grupes remiančios įstaigos bei organizacijos.

„Visiems mums vaizdas aiškus – COVID-19 kaip negailestingas žudikas atakuoja šalis ir žmones. Virusas gali būti mirtinas, net jei esate jaunas ir stiprus. Deja, būna ir taip, kad nežinote, ar turite virusą, bet galite būti jo nešiotojas ir platintojas. Nėra nieko brangiau už gyvybę. Prašom likti namie, kad sustabdytumėte COVID-19. Tai padės medikams, įmonėms ir pagalbos tarnybų darbuotojams dirbti savo darbą ir dorotis su krize“, – sakė JT koordinatorė.