Europos Komisija pareiškė esanti pasirengusi šių derybų atnaujinimui, bet konkreti derybų pradžios data dar nenustatyta.

Tuo tarpu Lietuvai pirmadienį Briuselyje vykusiame ES Bendrųjų reikalų ir išorinių santykių tarybos (BRIST) posėdyje atstovavęs Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Žygimantas Pavilionis DELFI sakė, kad Lietuvos nuomonė derybų atnaujinimo klausimu nepasikeitė.

„Lietuva aiškiai sako, kad derybų atnaujinimas šiuo metu būtų klaida“, - DELFI sakė Ž.Pavilionis. Diplomato teigimu, ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių atstovai kėlė klausimą, ar derybų tarp ES ir Rusijos atnaujinimo laikas pasirinktas pagrįstai.

„Pasirašydama draugystės susitarimus su Abchazijos ir Pietų Osetijos regionais, Rusija pademonstravo ir toliau neketinanti laikytis įsipareigojimų, todėl nėra jokių garantijų, kad Gruzijos įvykiai nepasikartos kur nors kitur. Dabar svarbiausia atsakyti į klausimą – kaip ES ketina elgtis ateityje, jei Rusija ir toliau nevykdys savo teisinių įsipareigojimų, – URM pranešime spaudai cituojamas Ž. Pavilionis.

Ž.Pavilionio nuomone, derybų atnaujinimo atveju visą atsakomybę už jų eigą turės prisiimti Europos Komisija ir Prancūzija. Ir ta eiga taip pat priklausys ir nuo Rusijos santykių su kaimynėmis.

„Kadangi posėdyje nuomonės dėl derybų su Rusija atnaujinimo taktikos bei laiko išsiskyrė, ES pirmininkaujanti Prancūzija paskelbė pareiškimą, kuriuo iš esmės prisiima atsakomybę dėl būsimų derybų su Rusija pratęsimo“, - tvirtina diplomatas.

Tuo tarpu paprašytas pakomentuoti Lietuvos sprendimą priešintis derybų su Rusija atnaujinimui, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatas į užsienio reikalų ministrus Vygaudas Ušackas sakė šį sprendimą vertinąs teigiamai.

„Vertinu teigiamai. Manau, Lietuvai yra svarbu, kad ES būtų įtakinga. Reikia būti nuosekliems. Reikia, kad valstybės vykdytų savo įsipareigojimus, šiuo atveju - išvestų savo kariuomenę ir leistų grįžti pabėgėliams“, - DELFI pabrėžė V. Ušackas.

Paklaustas, ar Lietuvos interesai nenukenčia nuo to, kad šiame kovos lauke ji liko vieniša, V.Ušackas atsakė nenorįs komentuoti derybinių ir taktinių aspektų, nes jų nežinąs.

Briuselyje susirinkę ES šalių diplomatinių žinybų vadovai siekė išsiaiškinti pozicijų dėl ES ir Rusijos derybų atnaujinimo skirtumus prieš penktadienį Nicoje prasidedantį ES ir Rusijos viršūnių susitikimą.

Derybos dėl strateginės partnerystės sutarties, kuria siekiama atnaujinti Briuselio ir Maskvos santykių rėmus visais esminiais klausimais, buvo įšaldytos rugsėjo 1 dieną vykusioje neeilinėje Europos Vadovų Taryboje, surengtoje dėl karinio konflikto tarp Rusijos ir Gruzijos.