Rusija anksčiau paskelbė, jog konsultacijoms dėl taikos pradėti būtinos dvi sąlygos: kad Gruzija atsitrauktų iš Pietų Osetijos ir dokumentu patvirtintų jėgos nenaudojimą.

Gruzija sekmadienio rytą pranešė, kad iš Pietų Osetijos pasitraukė. Rusija šią informaciją iš pradžių paneigė, tačiau vėliau patvirtino.

Gruzijoje šiuo metu esantis Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Laimonas Talat-Kelpša sekmadienio popietę lrt.lt teigė, kad Gruzijos atstovai patikina, jog Maskvos sąlygas įvykdė, tačiau nei jie, nei tarpininkai esą negalėjo susisiekti su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Dabar Rusijos užsienio reikalų ministerija pripažino gavusi notą, tačiau nurodo, kad mūšiai tebevyksta.

Gruzija praneša, kad Rusijos pajėgos sekmadienio pavakarę atakavo Gruzijos miesto Gorio apylinkes. Taip pat didėja įtampa pasienyje su Abchazija.

Rusijai įvedus papildomas pajėgas bei atidarius antrą frontą Abchazijoje ir sustiprinus puolimą, Gruzijos kariuomenė atsitraukė iš visų per penktadienio puolimą užimtų teritorijų. Šaltinių duomenimis, Rusijos kariuomenė nustūmė gruzinus prie pat administracinės Gruzijos ir P.Osetijos ribos. Rusijos aviacija bombarduoja šalia P.Osetijos esantį Gori ir šalia Abchazijos esantį Zugdidžio miestą. Kol kas rusų ir separatistų sausumos pajėgos į Gruzijos teritoriją nesiveržia.

Liudininkai praneša, kad Cchivalio miestas yra smarkiai sugriautas, mieste bei apylinkėse matomi sunkių mūšių pėdsakai, gatvėse guli žuvusių žmonių kūnai.

Sekmadienį naktį ir ryte buvo sustiprintas Rusijos okupacinės kariuomenės kontingentas – per Roki tunelį į P.Osetiją įvažiavo apie 6000 karių, 90 tankų, 150 šarvuočių ir 250 artilerijos pabūklų. Tuo tarpu Abchazijoje esančiame Očamčiros uoste išsilaipino 4000 Rusijos desantininkų.

Gruzinai praneša, kad šeštadienį, prieš nusileidžiant saulei, Gruzijos kariai buvo savo pozicijose Cchinvalio mieste.

Sekmadienį ryte Rusijos žiniasklaida bei kariuomenė buvo paskleidusi žinias, kad gruzinai išveda kariuomenę iš P.Osetijos, tačiau šios informacijos nepriklausomi ar gruzinų šaltiniai nepatvirtino. Maskva jau yra pareiškusi, kad su Gruzija nebus jokių „konsultacijų" tol, kol Gruzijos pajėgos nebuvo išvestos iš pozicijų už Pietų Osetijos ribų, kurias jos užėmė iki ketvirtadienio.

Niujorke Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus pavaduotojas taikdariškoms operacijoms Edmondas Muletas sakė, kad yra duomenų, jog Abchazija ketina pulti Gruzijos specialiąsias pajėgas viršutinėje Kodorio tarpeklio dalyje.

"Šiuo metu mums daugiausia nerimo kelia tai, kad konfliktas persikelia iš Pietų Osetijos į Abchaziją", - sakė E. Muletas.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas sakė "esąs labai sunerimęs dėl augančios įtampos Abchazijoje".

Tuo tarpu jau šeštadienį dieną separatistinės Abchazijos vadovybė paskelbė pradėjusi Gruzijos puolimą, iki vakaro gruzinų pajėgoms pavyko atmušti dvi rusų ir abchazų atakas Kodorio slėnyje.

22.18 val. Rusijos Gynybos ministerijos teigimu, šalies karinis laivynas paskandino vieną Gruzijos karinį katerį, nes šie neva du kartus bandę pulti Rusijos laivyną.

21.45 val. "Interfax" žiniomis, Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas telefonu kalbėjosi su Gruzijos užsienio reikalų ministre E.Tkešelašvili ir aptarė susidariusią padėtį Pietų Osetijoje. Rusijos teigimu, Gruzija pažadėjo patikslinti informaciją ir patikino suprantanti Rusijos keliamus reikalavimus Tbilisiui.

21.30 val. Jungtinių Tautų Saugumo taryboje pasisakė JAV, Gruzijos ir Rusijos atstovai. Kol kas tai buvo tik emocionalūs kaltinimai vieni kitiems. Rusija kategoriškai neigia grubiai naudojanti karinę jėgą.

21.00 val. Jungtinių Tautų stebėtojai Gruzijoje patvirtino faktą, kad buvo bombarduojamas Gruzijos oro uostas netoli Tbilisio.

18.50 val. Gruzijos Užsienio reikalų ministerijos teigimu, Rusijos pajėgos jau antrą kartą atakavo raketinį oro uostą, esantį netoli Tbilisio.

18.15 val. Rusijos Užsienio reikalų ministerija prisipažino gavusi Gruzijos notą su taikių derybų pasiūlymu, tačiau teigia, kad Gruzija kol kas nenutraukė aktyvių karinių veiksmų.

17.45 val. Rusijos Užsienio reikalų ministerija neigia gavusi kokius nors pasiūlymus taikos deryboms iš Gruzijos pusės. Į Tbilisį išvyko Prancūzijos užsienio reikalų ministras Bernardas Kouchneris, tikėdamasis tarpininkauti konfliktuojančioms pusėms.

17.15 val. Gruzijos Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Rusijos ambasadai Tbilisyje įteikta nota su pasiūlymu nedelsiant pradėti derybas dėl karinių veiksmų nutraukimo. Notoje sakoma, kad prezidentas Michailas Saakašvilis įsakė Gruzijos pajėgoms nutraukti ugnį Pietų Osetijoje. Jo teigimu, „visos karinės pajėgos buvo išvesto iš konflikto zonos, Gruzijos pusė sudarė „humanitarinį koridorių“ ir suteikė galimybę civiliams ir sužeistiesiems išvykti iš konflikto zonos. Tuo tarpu Gruzijos žiniasklaida praneša, jog Rusijos aviacija 18.00 val. vėl smogė karinei bazei šalia Tbilisio.

16.27 val. Pietų Osetijoje į susišaudymo ugnį pateko automobilis su keturiais Turkijos žurnalistais, vienas žurnalistas sužeistas ir išvežtas į Cchivalio ligoninę, praneša agentūra „Anatolija“.

16.20 val. Abchazijos atstovų teigimu, „abchazų artilerija ir aviacija atakuoja Gruzijos postus viršutinėje Kodorio tarpeklio dalyje“.

16.00 val. Praėjus kelioms valandoms po pasitraukimo, Gruzijos URM oficialiu pranešimu patvirtino, jog Gruzijos pajėgos netlaikė spaudimo ir pasitraukė iš pozicijų. Anot gruzinų, jų pajėgos vienašališkai nutraukė ugnį.

15.10 val. Gruzijos reintegracijos ministras T.Jakobašvilis teigia, jog gruzinų kariai Cchinvalio apylinkėse pergrupuoja jėgas, tačiau DELFI šaltiniai Gruzijos URM patvirtina Rusijos paskelbtą informaciją, kad gruzinų pajėgos atsitraukė nuo Cchinvalio ir penktadienį užimtų pozicijų. Rusija skelbia, jog sutarė su gruzinų pajėgomis dėl humanitarinio koridoriaus atidarymo. Kol kas neaišku, kaip toli gruzinai atsitraukė.

14.50 val. Rusijos žiniasklaida ir kariuomenė paskelbė, jog gruzinai atsitraukė nuo Cchinvalio, tačiau šaltiniai Gruzijoje šios informacijos kol kas nepatvirtina. Lietuvos URM praneša, jog Gruzijos atstovai ministrui P.Vaitiekūnui teigė, kad Gruzijos kariai nutraukė ugnį. Kol kas neaišku, ar ši informacija tikra.

14.35 val. Rusija siunčia signalus apie ugnies nutraukimo sąlygas. Rusijos URM ministro pavaduotojas S.Karasinas pareiškė, kad kol Gruzija nepasirašys ugnies nutraukimo sutarties ir neatitrauks savo karių iki 1992 metų linijos, Rusija su Gruzija nesiderės. Tokiu Rusijos pareiškimu pripažįstama, kad kol kas rusų pajėgoms nepavyksta išstumti gruzinų iš užimtų pozicijų.

13.50 val. Ukrainos užsienio reikalų ministerija įspėjo Rusiją nenaudoti jos teritorijoje, esančioje Sevastopolio karinio jūrų laivyno bazėje, dislokuotų Rusijos laivų operacijoms prieš Gruziją. Ukraina įspėja, kad, priešingu atveju, Ukraina taip pat bus įtraukta į konfliktą ir blokuodama bazę neleis Rusijos laivams grįžti į dislokavimo vietą. Rusija jau pasiuntė Juodosios jūros laivyną prie Gruzijos krantų.

13.10 val. Gruzijos vyriausybė kreipėsi į abchazų tautą, ragindama nekariauti prieš Gruziją. Tuo tarpu pasienyje esančiame Zugdidžio mieste prasidėjo panika – žmonės skubiai palieka savo namus.

Su D.Medvedevu susitikęs V.Putinas papasakojo įspūdžius iš savo kelionės į Š.Osetiją. D.Medvedevas pavedė karinei prokuratūrai rinkti osetinų parodymus apie įvykius P.Osetijoje.

Gruzijos žiniasklaida teigia, kad iki šio ryto mūšiuose ir bombardavimuose žuvo 92 gruzinai.

12.40 val. Rusijos URM atsiuntė Gruzijos ambasadai Maskvoje notą, kurioje pranešama, kad Rusijos laivynas įveda trijų zonų Gruzijos jūros pakrantės blokadą. Notojoje sakoma, jog Rusijos laivai, neva vykdydami „taikos įvedimo operaciją“, šaudys į visus, arčiau kaip 20 km nuo kranto esančius taikinius.

12.15 val. Kalbėdamas Lietuvos radijui, šalies užsienio reikalų sekeretorius L.Talat-Kelpša pranešė, jog Tbilisyje esantis ministras P.Vaitiekūnas buvo susitikęs su Rusijos atstovais, tačiau susitikimo rezultatų nekomentavo. L.Talat-Kelpšos nuomone, Gruzijai pavyko pralaužti informacinę ir diplomatinę blokadą. Diplomatas taip pat teigė, jog dabar svarbiausia susitarti dėl „Rusijos agresijos sustabdymo ir ugnies nutraukimo“, kita vertus, L.Talat-Kelpšos nuomone, nutraukus ugnį, į prieš karą buvusią padėtį grižti nebus galima, ir Rusija privalės išvesti savo pajėgas iš P.Osetijos.

11.50 val. separatistinės Abchazijos vadovybė paskelbė pradėjusi naują Gruzijos pajėgų puolimą. Abchazai ir rusai puola palei Inguro upę. Tuo tarpu Gruzijos parlamento pirmininkas D.Bakradze įspėjo, jog abchazai ir rusai bandys užimti netoli nuo administracinės linijos esantį Zugdidžio miestą.

11.20 val. Rusijos žiniasklaida pranešė, kad separatistinės Abchazijos valdžia skelbia visuotinę mobilizaciją. Tuo tarpu gruzinų blogeriai jau šeštadienį teigė, jog mobilizacija paskelbta ir vyrai gavo kvietimus atvykti į susirinkimo vietas.

11.10 val. Gruzijos VRM paneigė rusų išplatintas žinias apie atitrauktas iš P.Osetijos gruzinų pajėgas. Šiuo metu Cchinavalio miestą kontroliuoja Rusijos kariuomenė, gruzinai isitvirtinę kalnuose aplink miestą. Tai patvirtina ir šaltiniai P.Osetijos vadovybėje.

11.00 val. Gruzijos Gori mieste esančiame informaciniame centre dirbantys žurnalistai pranešė, jog virš miesto skraido 8 Rusijos lėktuvai, todėl dėl bombardavimo pavojaus informacinio centro darbas nutraukiamas. Kol kas jokių naujų žinių apie tai, ar rusai smogė miestui, nėra.

10.50 val. P.Osetijos vadovybė praneša, jog Cchinvalyje visą naktį vyko mūšis. Ryte jis aprimo, girdimi tik lengvųjų ginklų šūviai. Gatvėmis važinėja rusų tankai, gruzinai išlaiko pozicijas kalvose aplink miestą. Mieste liko tik apie 5000 žmonių. Rusijos žiniasklaida teigia, jog ankščiau paskelbtas gruzinų atsitraukimas yra tik pajėgų pergrupavimas.