Po visą dieną trukusios nepaprastosios Nacionalinio susirinkimo sesijos N. Pašinianą palaikė 45 įstatymų leidėjai, o 56 balsavo prieš jo kandidatūrą. Opozicinio liberaliojo aljanso YELQ lyderio, vadovavusio jau kelias savaites vykstantiems protestams, išvertusiems iš premjero posto veteraną lyderį Seržą Sargsianą, kandidatūros valdančioji Respublikonų partija nepalaikė.

Prieš tai N. Pašinianas perspėjo įstatymų leidėjus dėl galimų didelių neramumų, jeigu nebus išrinktas vyriausybės vadovu.

„Gauta informacijos, kad garsusis tandemas - (buvę prezidentai) Seržas Sargsianas ir Robertas Kočarianas - vėl planuoja susigrąžinti valdžią“, - antradienį sakė N. Pašinianas įtemptame parlamento posėdyje Jerevane.

„Noriu juos perspėti: ponai, neteisingas tautos atlaidumo kaip silpnybės interpretavimas gali sukelti tikrą politinį cunamį“, - prieš balsavimą sakė jis.

„Raginu visus eiti į gatves, nes jie ir vėl nori pavogti tautos pergalę“, - pridūrė N. Pašinianas.

N. Pašinianas nuo balandžio 13-osios vadovavo masiniams protestams, dėl kurių buvo priverstas atsistatydinti buvęs šios Pietų Kaukazo valstybės premjeras S. Sargsianas. Dabar šis protestų ir Armėnijos liberaliojo opozicinio Išeities aljanso (YELQ) lyderis buvo vienintelis kandidatas į premjero postą.

Jo kandidatūrą iškėlęs aljansas 105 vietų parlamente turėjo devynis balsus.

N. Pašiniano kandidatūrą pažadėjo remti opozicinė partija „Klestinti Armėnija“ ir Armėnijos revoliucinės federacijos (ARF) frakcija, atitinkamai turinčios 31 ir septynis mandatus parlamente.

Kad būtų išrinktas vyriausybės vadovu, N. Pašinianas turėjo gauti 53 balsus.

Valdančioji Respublikonų partija, kuriai vadovauja buvęs prezidentas ir premjeras Seržas Sargsianas, turi absoliučią daugumą Nacionaliniame Susirinkime - 58 balsus.

Jeigu balsavime dalyvaus visi kitų frakcijų deputatai, premjero posto siekiančiam N. Pašinianui reikėtų dar gauti mažiausiai šešis valdančiosios partijos deputatų balsus.

N. Pašinianas kreipdamasis į savo šalininkus antradienio rytą sakė, kad valdančioji partija planuoja sužlugdyti balsavimą, ir paragino šimtus tūkstančių jų išeiti į gatves.

Pasak vieno naujienų agentūros AFP žurnalisto, mažiausiai 20 tūkst. N. Pašiniano šalininkų atsiliepė į šį kvietimą ir antradienį susirinko į mitingą Jerevano centre.

Demonstrantai stebėjo parlamento posėdžio tiesioginę transliaciją centrinėje aikštėje įrengtame dideliame ekrane ir skandavo „Pašinianas – premjeras!“.

Vienas gerai informuotas šaltinis antradienį AFP sakė, kad padėtis yra įkaitusi. Pasak jo, N. Pašinianas gali būti išrinktas premjeru, jeigu jį palaikytų keli valdančiosios Respublikonų partijos nariai.

Pastarosiomis savaitėmis Armėniją yra ištikusi gili politinė krizė. Daug dešimtmečių šaliai vadovavęs S. Sargsianas buvo priverstas atsistatydinti dėl masinių protestų praėjusią savaitę.