Policija irgi paskelbė ultimatumą – pranešė ketinanti sekmadienį po 23 valandos vietos laiku atkurti viešąją tvarką Maršalo Bagramiano prospekte, kur vyksta protesto akcija. Tiesa, teisėsaugininkai su sunkiąja amunicija paliko prospektą, jų vietas užėmė policija.

Tiesioginės transliacijos metu matyti, kaip policijos atstovai, apsupti žurnalistų, kalbasi su demonstrantų atstovais. Vis rusiškai pasigirsta, kad policija tenori užtikrinti viešąją tvarką. Tačiau dauguma girdimų komentarų – armėnų kalba.

Armėnų bendruomenė socialiniuose tinkluose dalinasi nerimą keliančiais pastebėjimais, kad netoli protestuojančios minios pasirodė automobiliai be valstybinių numerių, prie jų būriuojasi pareigūnai.


Armėnijos vyriausybės pažadas nepatenkino protestuotojų, ir dabar jie ragina visus aktyvistus vakare rinktis į mitingą. Apie 200-300 protestuotojų tebėra prie prezidento rezidencijos, informuoja AFP.

Aktyvistai iškėlė naują reikalavimą - nubausti policininkus, kurie naudojo vandensvaidžius prieš protestuotojus.

Šeštadienį Armėnijos prezidentas Seržas Sargsianas pareiškė, jog vyriausybė, kol baigsis auditas Rusijos valdomoje elektros tinklų bendrovėje „Armėnijos elektros tinklai", padengs elektros energijos kainos skirtumą po jos padidinimo. Kartu valstybės vadovas pabrėžė, kad būtų „labai pavojinga anuliuoti sprendimą padidinti energetikos tarifus".

Protestuotojai teigia, kad toje bendrovėje klesti korupcija.

Protestuojantieji Jerevano centre pasidalino į dvi grupes

Nepaisant eilinio išvaikymo grėsmės, dalis protestuojančiųjų Jerevano centre nesutiko išeiti iš Bagramiano prospekto, kuriame yra Armėnijos prezidento rezidencija.

Kaip informuoja newsru.com, anksčiau policija ne kartą ragino aktyvistus pasitraukti iš važiuojamosios dalies, grasino panaudoti jėgą. Galiausiai dalis protestuotojų išėjo į Laisvės aikštę, o dalis liko prospekte.

Išėjęs iš Bagramiano prospekto pilietinio judėjimo „Plėšimui – ne“ nariai apkaltino policijos reikalavimams nepaklususius asmenis provokacija. „Žmonės, kurie protestuoja prie elektros tarifų brangimą, šiuo metu yra čia. Už ką pasisako ten likę žmonės? Jie kelia politinius reikalavimus. Tai provokacija. Mes vėl raginame visus likusius palikti prospektą ir rinktis aikštėje“, – sakė Laisvės aikštėje vienas iš aktyvistų.

Jo teigimu, „į mūsų kovą įsimaišė skirtingų žmonių, atstovaujančių įvairiems judėjimams“. „Platina kažkokius bukletus. Ten nėra koordinatorių, ten – chaosas“, – pridūrė aktyvistas. Jo pavardės „Interfax“ nenurodė.

Kaip praneša „Novosti-Armėnija“, judėjimo „Plėšimui ne“ koordinacinės grupės narys Vaginakas Šušanianas, kalbėdamas Laisvės aikštėje ragino žmones išeiti iš Bagramiano prospekto.

„Nesikuklindamas galiu pasakyti, kad prieš kelias minutes kalbėdamas telefonu su Vladimiru Gasparianu (Armėnijos policijos viršininkas), kuris sukoncentravo pajėgas išvaikyti demonstracijai, paprašiau jo išvesti policininkus. Dar kartą raginu policiją nenaudoti jėgos prieš mūsų motinas ir seseris, kurios dar nesupranta, ką daro, ir lieka Bagramiano prospekte“, – pareiškė V. Šušanianas.

Judėjimo koordinatorius pridūrė, kad „ant mūsų kraujo nebus“. Jis pabrėžė, kad kartu su bendraminčiais jis liks Laisvės aikštėje, „kol prie mūsų neprisijungs draugai ir broliai iš Bagramiano prospekto ir kol valdžia neįvykdys mūsų reikalavimų“.

Svarstė apie pertrauką

Demonstrantai, Armėnijos sostinėje protestuojantys prieš didesnes elektros kainas buitiniams vartotojams, pagrindinę Jerevano gatvę blokuoja jau septinta diena iš eilės. Buvo svarstymų, kad galbūt vertėtų sustabdyti savo protestą prezidentui pažadėjus įšaldyti elektros pabranginimą.

Protestų organizatorius Vaginakas Šušanianas sekmadienį sakė, kad demonstrantai savo kovą gali vadinti sėkminga, jeigu ne visiška pergale, ir kad yra prasmė jiems padaryti pertrauką.

Tačiau jis pridūrė, kad sprendimą dėl to, ar sustabdyti protestą, vakare priims patys demonstrantai.

Opozicija prisijungė prie protestų

Armėnijos opozicinės pilietinės iniciatyvos „Steigiamasis parlamentas“ atstovai prisijungė prie Jerevano centre vykstančios protesto akcijos prieš sprendimą pakelti elektros kainas, cituodamas naujienų agentūrą „Interfax“, praneša nr.2.com.ua.

„Būtina tęsti visą parą trunkančias akcijas. Valdžia neįvykdė tautos reikalavimų. Reikia išlaikyti pasiektus laimėjimus – išlaikyti uždarytą prospektą“, – Laisvės aikštėje sakė vienas iš „Steigiamojo parlamento“ koordinatorių Žirairas Sefilianas. „Mes palaikėme šį judėjimą, tačiau šiandien nusprendėme oficialiai prisijungti“, – pažymėjo Ž. Sefilianas.

Nuolatiniai nepertraukiami protestai prieš elektros kainų pakėlimą Jerevane prasidėjo Laisvės aikštėje birželio 19 dieną, o nuo birželio 22-osios protestuotojai užtvėrė prie aikštės esančią centrinę miesto gatvę – Bagramiano prospektą, kuriame įsikūrusi Armėnijos prezidento rezidencija. Prospekte neseniai lankėsi liaudies muzikos ansamblis, žmonės šoka, dainuoja, žaidžia sportinius žaidimus, savanoriai dalija vandenį, šviežius vaisius, užkandžius.

Visuomenės kantrybė trūko praėjusią savaitę, kai šios neturtingos 3,2 mln. gyventojų turinčios Kaukazo šalies vyriausybė nusprendė nuo rugpjūčio 1 dienos pabranginti elektrą daugiau negu 16 procentų.

Vyriausybė tikino, jog pabranginti elektrą būtina siekiant išvengti „pasikartojančio elektros išjungimo, kuris veda į nepataisomus padarinius šalies ekonomikai“.

Savo ruožtu Armėnijos elektros tinklų bendrovė sakė, kad kainas buvo būtina padidinti dėl staigaus nacionalinės valiutos – dramo – nuvertėjimo.

Nepolitinė reakcija

Protestai prasidėjo praėjusį penktadienį ir išsiplėtė, kai šimtai riaušių policininkų anksti antradienį ėmėsi jėga vaikyti demonstrantus, naudodami vandens patrankas ir gumines lazdas. Tai buvo rimčiausia konfrontacija tarp protestuotojų ir policijos per kelis pastaruosius metus.

Panašūs protestai vyko ir keliuose kituose šalies miestuose, įskaitant Giumri, kur įsikūrusi Rusijos karinė bazė.

Protesto dalyvių skaičius smarkiai išaugo po to, kai policija antradienį paryčiais areštavo beveik 240 žmonių, puolė žurnalistus ir prieš demonstrantus panaudojo vandens patrankas. Iki trečiadienio popietės visi sulaikytieji buvo paleisti.

Vašingtonas, Briuselis bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija išreiškė susirūpinimą dėl prasiveržusio smurto.

Nors Rusijoje pasigirdo kalbų, kad šie protestai gali peraugti į masinį antivyriausybinį judėjimą, panašų į Maidano revoliuciją, per kurią pernai buvo nuverstas prorusiškas Ukrainos prezidentas, visgi daugiau yra teigiančiųjų, kad mitingai Armėnijoje nėra politinio pobūdžio.

„Tai nepolitinė reakcija į didžiulio Armėnijos populiacijos segmento ekonominę marginalizaciją“, - rašė feisbuke armėnų ir amerikiečių kilmės muzikantas Seržas Tankianas iš alternatyvaus metalo grupės „System of a Down“

Armėnijai, kuri yra Maskvos sąjungininkė, skaudžiai smogė ekonominė krizė Rusijoje. Eksportas į Rusiją smarkiai krito, taip pat labai sumažėjo pinigų perlaidos iš toje šalyje dirbančių armėnų.
Sausį Armėnija prisijungė prie Rusijos vadovaujamos Eurazijos muitų sąjungos, o šis žingsnis dar labiau padidino Jerevano priklausomybę nuo Maskvos.