Pasakodamas apie įvykio detales, A. Babčenka atskleidė, kad buvo panaudotas kiaulių kraujas ir makiažas, kad atrodytų, jog jis buvo iš tiesų nušautas.

Kai jį greitosios pagalbos automobiliu nuvežė į morgą, jis persirengė ir žiūrėjo reportažus apie savo netikrą mirtį.

Jis pasidalino informacija, kad apie šią Ukrainos saugumo tarnybų operaciją žinojo tik jo artimiausi žmonės.

Anot A. Babčenkos, jo žmona buvo Rusijoje ir į Ukrainą grįžo dieną prieš nužudymo inscenizavimą.

Pasak jo, pareigūnai peršovė jo marškinius, tuomet jis juos apsivilko ir buvo išteptas kiaulės krauju. Vėliau greitosios pagalbos automobilis jį nuvežė į ligoninės intensyviosios priežiūros skyrių, kur teismo medicinos ekspertas oficialiai „patvirtino“ jo mirtį. Galiausiai žurnalistas buvo nuvežtas į morgą.

A. Babčenka sakė nerimavęs per visą specialiąją operaciją, tačiau jai pasibaigus jis esą nusiraminęs.

„Nustojau bijoti tik morge“, – teigė jis.

Paprašytas detaliau papasakoti apie galimai Rusijos užsakytą jo nužudymą ir kaip įtariamojo sulaikymas padės tyrėjams, žurnalistas sakė nieko nežinantis ir paliekantis viską saugumo tarnybai.

Per ketvirtadienio spaudos konferenciją A. Babčenka taip pat sakė „nekenčiantis“ Rusijos prezidento Vladimiro Putino.

„Šis asmuo yra atsakingas už kelis karus; šis asmuo yra atsakingas už tūkstančius mirčių. Palaidojau pažįstamų, palaidojau kolegų, palaidojau draugų; pavargau juos laidoti“, – kalbėjo vyras, prieš tapdamas žurnalistu kariavęs dviejose Rusijos kampanijose Čečėnijoje.

Jis sakė norintis susikurti sau naują gyvenimą.

DELFI primena, kad Kijevas trečiadienį prisipažino, kad inscenizavo Kremlių kritikuojančio žurnalisto Arkadijaus Babčenkos nužudymą, siekdamas sugauti jį nužudyti norėjusius Rusijos agentus. Pribloškiantis įvykių posūkis sukėlė pasipiktinimą ir išprovokavo diplomatinį ginčą.

Žurnalistai aiktelėjo ir pradėjo ploti, kai A. Babčenka pasirodė gyvas ir sveikas Ukrainos Saugumo tarnybos (SBU) spaudos konferencijoje Kijeve, praėjus mažiau nei 24 valandoms po valdžios atstovų pareiškimo, kad jis tris šūviais iš nugaros buvo nušautas savo namų Kijeve laiptinėje, užsakytos žmogžudystės stiliumi.

SBU vadovas Vasylis Hrycakas trečiadienį informavo, jog žurnalisto mirtis buvo inscenizuota, siekiant sugauti jį nužudyti norėjusius asmenis.

„Šia operacija mums pavyko sužlugdyti cinišką sąmokslą ir dokumentuoti, kaip Rusijos saugumo tarnybos ruošėsi šiam nusikaltimui“, – pareiškė V. Hrycakas. Jis paskelbė, kad teisėsauga sulaikė įtariamą sąmokslo sumanytoją ir pridūrė, kad vien inicialu G. įvardytas Ukrainos pilietis, užverbuotas Rusijos specialiųjų pajėgų, siūlė sumokėti vienam samdomam žudikui 300 tūkst. JAV dolerių (257 tūkst. eurų), kad šis nužudytų žurnalistą.

Paskelbė, kas organizavo Babčenkos žmogžudystę

Asmens, kuris įtariamas organizavęs pasikėsinimą į žurnalistą Arkadijų Babčenką, pavardė yra B. L. Germanas. Tai skelbia Kijevo Ševčenkos rajoninio teismo spaudos tarnyba.

Teismą pasiekė prašymas skirti kardomąją priemonę sulaikytam įtariamajam B. L. Germanui. Jis įtariamas nusikaltimais pagal Ukrainos Baudžiamojo kodekso 1 dalies 14 straispnį, 3 dalies 27 straispnį ir 3 dalies 258 straipsnį (teroristinio akto organizavimas).

Kiek anksčiau Ukrainos saugumo tarnyba pranešė sulaikiusi pilietį G. Garsus advokatas Jevgenijus Solodko patikslino, kad Borisas Germanas yra bendros Ukrainos ir Vokietijos įmonės „Šmaiser“ vykdantysis direktorius. Tai vienintelė nevalstybinė įmonė, Ukrainoje gaminanti ginklus.

Paaiškėjus, kad A. Babčenka yra gyvas, ir sulaukus įvairių reakcijų, pats žurnalistas nustebo kiek daug žmonių patikėjo, kad specialioji operacija su jo „nužudymu“ buvo surengta be jokios priežasties. Apie tai jis parašė savo „Facebook“ paskyroje.

„Įdomiausia, koks gigantiškas kiekis žmonių, pasirodo, yra nedelsiant pasiryžę patikėti, kad štai kariaujančioje šalyje sėdi suaugę žmonės – vienas žurnalistas, metų metais iš fronto neišlindę ir priešo užnugaryje operacijas rengę operatyvininkai, „Alfa“ kovotojai, Valstybinės saugumo tarnybos departamentų vadovai, pats kariaujančios šalies saugumo tarnybos vadovas, galiausiai kovojančios šalies prezidentas ir kiti – taip, kažkodėl nuobodu. Visiškai nėra ką veikti. ESBO? Velniop. Taikdarių įvedimas Donbase? Nuobodybė. Prieš „Gazprom“ laimėtas teismas? Ką jūs, neįdomu. О! Imkime ir ištepliokime krauju Babčenkai nugarą, prigrūskime į nosį krešulių, nuvešime į lavoninę ir pasakysime, kad taip ir buvo?“ – feisbuke rašė jis.

Jis pažymėjo, kad be jokios priežasties tokia operacija galėjo būti surengta tik Rusijoje, o ne šalyje, turinčioje „neiškraipytą pasaulio suvokimą“.

Po gero pusvalandžio feisbuke atsirado dar vienas jo įrašas.

„Dieve, kaip puiku nebūti taikiniu. Kai tiksliai žinai, kad viskas, šį kartą jau tikrai viskas. Baigta. Nebenušaus. Dabar kelias dienas jiems bus šokas, tada porą savaičių bandys viską suvirškinti, o tada kelias savaites vieni kitus skalpuos už nepavykusią operaciją. Duos Dievas, gal ką ir atleis, tada iš viso turėsime daug laiko, o jei ir neatleis, vis tiek kelis mėnesius kurs naujas schemas, ieškos naujo vykdytojo, ginklų, pinigų ir spręs panašias technines problemas. Tai reiškia, kad iki tos akimirkos, kol neprasidėjo nauja paranoja, kol vėl nepradėjo medžioti, turiu kelis mėnesius. Mano nuomone, tai bus geriausi mėnesiai per pastaruosius mano gyvenimo metus. Vaikštinėju sau. Šypsausi. Gera, kad juos kur. Pateeenkintas. Dar kiek pamiegoti. Truputį pavargau“, – rašė A. Babčenka.

Dažni grasinimai mirtimi

Pastaraisiais metais Ukrainoje buvo nužudyti dar du žmonės – vienas jų buvo nušautas dieną Kijevo gatvėje, o kitas žuvo sprogus jo automobiliui.

10-e praėjusio amžiaus ir 1-e šio amžiaus dešimtmečiuose A. Babčenka kariavo dviejose Rusijos kampanijose Čečėnijoje, o vėliau tapo karo korespondentu ir rašytoju. Jis ne kartą sakė sulaukęs grasinimų mirtimi.

A. Babčenka rašo virtinei žiniasklaidos priemonių, įskaitant svarbų opozicijos laikraštį „Novaja gazeta“, taip pat rašo tinklaraštį. Jis kaltino Rusijos valdžią žudant Kremliaus kritikus ir kurstant karus Ukrainoje, Sirijoje ir kitur.

Savo kareivišką patirtį Čečėnijoje jis aprašė knygoje „Vieno kareivio karas“ (One Soldier's War), išleistoje anglų kalba.

A. Babčenka iš Rusijos išvyko 2017 metų vasarį, sulaukęs grasinimų. Iš pradžių jis gyveno Čekijoje, paskui – Izraelyje, o galiausiai apsigyveno Kijeve.

Pastaruosius vienus metus jis vedė Krymo totoriams skirtos televizijos ATR laidą.

A. Babčenka išgarsėjo savo informaciniais reportažais iš fronto linijų, tarp jų ir Rytų Ukrainos, kur per konfliktą žuvo daugiau nei 10 tūkst. žmonių.

Pastaraisiais metais jo skandalingi pranešimai kartais peržengdavo gero skonio ribas ir kai kurie jo kolegos bei sekėjai liovėsi skaityti jo komentarus socialiniame tinkle „Facebook“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (385)