Rusijos gynybos ministerija patvirtino apie gaisrą raketiniame kreiseryje „Moskva“ ir dėl gaisro sprogusius šaudmenis.

„Laivas smarkiai apgadintas, visa įgula evakuota. Gaisro priežastys nustatinėjamos“, – rašo naujienų agentūra „RIA Novosti“, cituodama Gynybos ministeriją.

„Moskva“ – Rusijos Federacijos (RF) karinio jūrų laivyno Juodosios jūros flotilės flagmanas. Tai galingiausią ginkluotę turintis Juodosios jūros flotilės laivas, skelbia BBC.

Trečiadienį Odesos srities karinės administracijos vadovas Maksimas Marčenka pareiškė, kad Ukrainos kariai Rusijos raketinį kreiserį „Moskva“ apšaudė priešlaivinėmis sparnuotosiomis raketomis „Neptun“ ir jį smarkiai apgadino.

„Jis nuplaukė būtent ten, kur jį pasiuntė Gyvačių salos pasieniečiai! – parašė M. Marčenka. – Raketos „Neptun“, kuriomis saugoma Juodoji jūra, labai smarkiai apgadino rusų laivą.“


Šie žodžiai – aliuzija į Gyvačių salos užėmimą. Remiantis Ukrainos valdžios versija, būtent raketinis kreiseris „Moskva“ buvo tas rusų karo laivas, kurį Ukrainos gynėjai pasiuntė ant trijų raidžių.

Informaciją apie gaisrą ir sprogimą raketiniame kreiseryje „Moskva“ netiesiogiai patvirtino ir Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovičius.

„Du jūreiviai ne toje vietoje parūkė arba vėl pažeidė kokias nors saugos taisykles, labai jau nesiseka, – sarkastiškai gaisrą pakomentavo A. Arestovičius. – Kaip Belgorodui nepasisekė, taip ir laivui Moskva.“

Ukrainos prezidento patarėjas turėjo omenyje sprogimus Belgorodo naftos saugykloje, kurių priežastimi Rusijos valdžia nurodė Ukrainos sraigtasparnių atakas. Ukraina oficialiai nepatvirtino, kad naftos saugyklą apšaudė jos ginkluotosios pajėgos.

„Moskva“ buvo pastatytas sovietiniais laikais Ukrainos Mykolajivo mieste ir buvo pradėtas eksploatuoti 9-ojo dešimtmečio pradžioje, nurodo Rusijos žiniasklaida.


510 narių įgulą turintis laivas anksčiau dalyvavo Sirijos konflikte, kur iš jūros saugojo rusų pajėgų Hmeimimo oro bazę.

Kreiseris „Moskva“ yra apginkluotas priešlaivinėmis raketomis „16 P-1000 Vulkan“, ginklais prieš povandeninius laivus, minomis, torpedomis, sakoma pranešimuose.

„Moskva“ pagarsėjo karo pradžioje, kai kreipėsi į Ukrainos pasieniečius, gynusius strateginę reikšmę turinčią Gyvačių salą, ir pareikalavo jų pasiduoti, bet kaip atsako sulaukė garsiosios šio karo frazės.

Iš pradžių manyta, kad rusų karo laivą pasiuntę ukrainiečių kariai žuvo, bet vėliau paaiškėjo, kad jie buvo paimti į nelaisvę.

Kovo pabaigoje jie buvo paleisti per apsikeitimą belaisviais, nurodo Ukrainos parlamentas.

Pasak Ukrainos žmogaus teisių ombudsmenės Liudmylos Denisovos, kariai sakė, kad buvo nuvežti į nežinomą vietą ir laikomi šaltyje, patyrė nušalimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)