„Mums geri žmonės iš Maskvos pasakoja, kad užvakar Putinas surengė susirinkimą ir labai smarkiai šaukė ant generolų. Buvo labai kažkuo nepatenkintas, labai. Kad generolai nepadarė to, ką žadėjo. Nenoriu pranašauti, bet kai kurie požymiai man teikia vilčių“, – pažymėjo O. Arestovičius.

Rusijos kariuomenė, pasak jo, pakeitė savo taktiką kovoje dėl Sjeverodonecko miesto kontrolės, praneša agentūra „Sky News“.

O. Arestovyčiaus teigimu, rusų kariai pasitraukė iš miesto ir dabar jį talžo pasitelkdami artileriją ir oro antskrydžius. „Pasitraukė jie, pasitraukė ir mūsų kariai, tad artilerija smūgiuoja tuščiai vietai. Jie smūgiuoja stipriai, tačiau nepatirdami sėkmės“, – teigė prezidento patarėjas.

Kiek anksčiau Luhansko srities gubernatorius Serhijus Gaidajus nurodė, kad didžioji miesto dalis dabar yra Rusijos rankose, o Ukrainos ginkluotosios pajėgos kontroliuoja tik jo priemiesčius.

Sjeverodoneckas yra strategiškai svarbi Ukrainos rytinės Luhansko srities dalis. Jo užėmimas būtų svarbi pergalė Rusijai.

Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas sakė, kad fronte yra požymių, teikiančių jam vilčių, pavyzdžiui, priešo pajėgų atitraukimas nuo kai kurių krypčių.

„Net ne tas faktas, kad okupantai nepradėjo puolimo sekmadienį, bet pajėgų atitraukimas – nuo Zaporižės krypties ir nuo Donecko iki Popasnos pastarosios naudai. Jeigu šie veiksmai reiškia tai, apie ką aš galvoju, jeigu jie iš tikrųjų „nudvėsė“ ir nebegali pulti nepermetinėdami dalinių (iš kitų krypčių), vadinasi, tempo atžvilgiu jie pralaimėjo dar prieš lendlizo patvirtinimą. Gali būti, kad jie kaupia didžiulius rezervus ir po trijų savaičių juos gaus, bet dabartiniame etape visi jų planai užimti Donecko sritį „nudvėsė“. Galbūt jie mus apgaudinėja ir už dviejų dienų pradės nuožmų puolimą, bet abejoju. Žmonės, kurie gali surengti ataką, paprastai nepermetinėja pajėgų iš kitų krypčių“, – pridūrė O. Arestovičius.

Rusų okupantai paliko kaimą Blagodatnoje, esantį už 30 kilometrų nuo Chersono, sakė jis.

„Rusų pajėgos paliko Blagodatnoje. O jis visai netoli Chersono. Bet tai ne paniškas bėgimas, o manevras. Jie sustiprino puolimą Chersono kryptimi, dešiniojo kranto grupuotę“, – teigė O. Arestovičius.

Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas nurodė, kad dėl Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolimo visi rusų kariai iš Blagodantoje buvo permesti į kitą Chersono srities dalį.

Ukraina: Vakarų ginklai užbaigtų kovą Sjeverodonecke per 2–3 dienas

Vakarų tiekiama tolimojo nuotolio artilerija suteiktų Ukrainai ugnies jėgą, kurios jai reikia, kad per kelias dienas atmuštų Rusijos pajėgas ir užimtų Sjeverodonecką, ketvirtadienį pareiškė Ukrainos regiono pareigūnas.

„Kai tik turėsime tolimojo nuotolio artileriją, kad galėtume rengti dvikovas su Rusijos artilerija, mūsų specialiosios pajėgos galės išvalyti miestą per dvi ar tris dienas“, – sakoma Luhansko srities gubernatoriaus Sergijaus Haidajaus interviu, išplatintame jo oficialiuose socialinės žiniasklaidos kanaluose.

Siekdamos užimti didelę dalį Rytų Ukrainos, Maskvos pajėgos sutelkė savo ugnies jėgą strategiškai svarbiame pramonės centre. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vėlai trečiadienį apibūdino mūšį kaip „vieną sunkiausių“ nuo karo pradžios.

S. Haidajus ketvirtadienį sakė, kad Ukrainos pajėgos mieste tebėra „labai motyvuotos“ ir kad „visi laikosi savo pozicijose“. „Rusijos artilerija nuolat apšaudo ukrainiečių kontroliuojamas teritorijas“, – pridūrė jis.

Nepaisydamos Rusijos lyderio Vladimiro Putino perspėjimų, JAV ir Didžioji Britanija paskelbė suteiksiančios Kyjivui ilgojo nuotolio tikslios artilerijos baterijas. Ukrainos prezidentūra pranešė, kad visa Luhansko sritis nuolat atakuojama iš minosvaidžių, artilerijos ir raketomis. Ji pranešė, kad keturi žmonės žuvo ir dar penki buvo sužeisti per Rusijos aviacijos smūgį Toškivkos kaimui maždaug už 25 kilometrų į pietus nuo Sjeverodonecko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)