Arabų ministrų komitetas Sirijos reikalams, "nusprendė suteikti Arabų Lygos stebėtojams laiko, reikalingo pratęsti jų misiją pagal protokolą", kuriame nurodoma, kad ši misija truks vieną mėnesį.

Ministrai taip pat sutiko padidinti stebėtojų skaičių ir nurodė, kad ji galės prašyti "techninės pagalbos iš Jungtinių Tautų (JT)".

Arabų Lygos ministrai Kaire susirinko aptarti stebėtojų misijos darbo, garsėjant raginimams, kad blokas perduotų JT pagrindinį vaidmenį, siekiant nutraukti jau beveik dešimt mėnesių trunkantį kraujo liejimą.

Komitetas taip pat dar kartą paragino Damaską "visiškai ir nedelsiant vykdyti savo įsipareigojimus" pagal Arabų Lygos planą, nurodantį visoms konflikto šalims "nedelsiant nutraukti bet kokių formų smurtą".

Stebėtojų misijos vadovas Sudano generolas Mohammedas Ahmedas Mustafa al Dabi turėtų pateikti ataskaitą Arabų Lygai sausio 19 dieną pagal anksčiau numatytą planą, nurodė ministrai.

Susirinkimui pirmininkavęs Kataro premjeras šeichas Hamadas bin Jassemas al Thani paragino Siriją "priimti istorinį sprendimą".

"Tikimės, kad Sirijos vyriausybė atliks ryžtingų žingsnių, kad būtų sustabdytas kraujo liejimas", - šeichas sakė žurnalistams po šio posėdžio.

Pasak jo, per susitikimą buvo aptartas stebėtojų pranešimas, rodantis, kad "žudymas sumažėjo. Tačiau netgi vieno nužudymo (yra per daug)".

Arabų Lyga tiesiogiai nepaprašė JT pagalbos, tačiau nurodė, kad jos generalinis sekretorius Nabilas al Arabi (Nabilas Arabis) "tęs koordinavimą su Jungtinių Tautų generaliniu sekretoriumi, siekiant sustiprinti Arabų Lygos misijos techninius aspektus."

H.bin Jassemas al Thani sakė, kad Lyga planuoja "per kelias artimiausias dienas" stebėtojų skaičių padidinti iki 300. Šiuo metu jų Sirijoje dirba apie 163.

Arabų Lygos stebėtojų grupė Sirijoje dirba nuo gruodžio 26 dienos, mėgindama nustatyti, ar šios šalies prezidento Basharo al Assado režimas vykdo taikos susitarimą, sudarytą siekiant nutraukti kruviną susidorojimą su protestuotojais.

Kritikai teigia, kad ši misija yra visiškai manipuliuojama Damasko ir kad ji nesugebėjo pasiekti jokios pažangos, siekiant pažaboti represijas, todėl turėtų palikti Siriją.

Arabų Lyga pripažino, jog buvo padaryta "klaidų", tačiau gynė savo misiją, pabrėždama, jog ji paskatino suimtųjų paleidimą ir tankų atitraukimą iš miestų.

Blokas nurodė ne išvesiantis, o pasiųsiantis daugiau stebėtojų.

"Arabų ministrų komiteto Sirijos reikalams darbotvarkėje joks stebėtojų atšaukimo planas neįtrauktas, - Arabų Lygos vadovo pavaduotojas Adnanas Issa šeštadienį sakė naujienų agentūrai AFP. - Mes kalbame ne apie misijos atšaukimą, o sustiprinimą."

Sekmadienį Sirijoje tebesiautėjo smurtas: saugumo pajėgos nukovė mažiausiai 13 civilių, o 11 karių žuvo per susirėmimus su armijos dezertyrais, pranešė žmogaus teisių aktyvistai.

Sirijos saugumo pajėgos ir režimą palaikančios ginkluotos grupuotės nušovė 13 civilių įvairiose šalies vietose, iš jų dešimt - centrinėje Homso provincijoje, viename iš pagrindinių neramumų židinių, nurodė žmogau teisių organizacija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Tuo tarpu per Sirijos armijos ir dezertyrų kovas pietinėje Derijos provincijoje žuvo 11 karių.

Dar 20 karių buvo sužeisti per susirėmimus Derijos provincijoje į pietus nuo Damasko esančiame Basr al Hariro kaime, o devyni kariai perėjo į sukilėlių pajėgų pusę, pridūrė SOHR.