Iš viso 16 šalių, kuriose daugumą sudaro musulmonai, vadovaujamų Saudo Arabijos, pristatė nominaciją Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijai, kuri paskelbė sąrašą tviteryje. „Arabų kaligrafija yra meninė ranka rašomo arabiško rašto praktika siekiant perteikti harmoniją, grakštumą ir grožį“, – savo tinklalapyje nurodė UNESCO.

„Arabiško rašto sklandumas suteikia begalines galimybes net viename žodyje, nes raides galima ištempti ir įvairiais būdais transformuoti sukuriant skirtingus motyvus.“

Saudo Arabijos kultūros ministras princas Badras bin Abdullah bin Farhanas Al-Saudas palankiai įvertino šį sprendimą ir sakė, kad jis „prisidės prie šio kultūros paveldo plėtojimo“, sakoma oficialios Saudo Arabijos spaudos agentūros paskelbtame pranešime.

Abdelmajidas Mahboubas iš Saudo Arabijos paveldo išsaugojimo draugijos, dalyvavusios rengiant pasiūlymą, sakė, kad kaligrafija „visada buvo arabų ir musulmonų pasaulio simbolis“. Tačiau jis apgailestavo, kad „dėl technologijų pažangos daugelis žmonių neberašo ranka“, ir pridūrė, jog įgudusių arabų kaligrafijos dailininkų skaičius smarkiai sumažėjo.

Įtraukimas į UNESCO sąrašą „tikrai turės teigiamos įtakos“ tradicijos išsaugojimui, pridūrė jis.

UNESCO interneto svetainėje teigiama, kad nematerialusis kultūros paveldas „yra svarbus veiksnys išlaikant kultūrinę įvairovę augančios globalizacijos akivaizdoje“. Jo svarba yra „ne pats kultūros pasireiškimas, o žinios ir įgūdžiai, perduodami iš kartos į kartą.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją