Valdžios atstovai pavadino šį incidentą teroristiniu išpuoliu. Tai jau septintas per pastarąsias keletą savaičių Odesoje subombarduotas objektas.

Per sprogimą pastato durys subyrėjo į šipulius, išdaužti apatiniuose aukštuose esančių butų langai, o sprogimo sukeltas garsas išgąsdino Gimnazičeskaja gatve ėjusius pėsčiuosius.

Laimei, kaip praneša „The Daily Beast“, per incidentą niekas rimtai nenukentėjo, tačiau dėl praėjusią savaitę čia vykusių neramumų Kijevas į Odesą išsiuntė du Nacionalinės gvardijos dalinius, kad šie vykdytų „Antiteroristinę operaciją“.

„Esame tikri, kad pinigai teroristams remti gaunami iš Maskvos“, - įsitikinęs Odesos savigynos pajėgų vadas Vitalijus Kožucharis.

„Panašu, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino specialiosios tarnybos sėkmingai organizuoja sprogimus, siekdamos destabilizuoti situaciją mūsų taikiame mieste, kuris, jų nuostabai, nenori tapti Rusijos dalimi.“

Terorizmas – tai bloga žinia visada, tačiau tai ypač trikdo Odesą, nes šio miesto šūkis – „Mylėkime, o ne kariaukime“.

Odesa – vienintelis likęs Ukrainos turistinis centras prie Juodosios jūros po to, kai Rusija praėjusių metų pavasarį užėmė Krymą. Dailių šio miesto restoranų pajamos priklauso nuo turistų srauto, tačiau po tragiškų gegužės 2 d. įvykių, kai per gaisrą ir žiaurius susirėmimus žuvo daugiau nei 40 prorusiškų separatistų ir futbolo sirgalių, turistai šį miestą aplenkia.

2014 m. Odesoje apsilankė 90 proc. mažiau turistų nei 2013 m. Vietoje turistų į SPA centrus plūstelėjo daugiau nei 30 tūkst. pabėgėlių iš karo ištikto Donbaso regiono Rytų Ukrainoje.

Rengiamų bombardavimai, net jei šie nukreipti labiau į pastatus, o ne į žmones, verčia turistus manyti, kad bet kuri kita vieta yra geriau nei Odesa.

Viena bomba sprogo gruodžio 10 d. šalia Viešojo saugumo tarybos pastato, kita nukrito gruodžio 24 d. ant geležinkelio bėgių, tiesiai po važiuojančiu krovininiu traukiniu. Laimei, pavyko išvengti aukų, nes traukinio mašinistui pavyko skubos tvarka traukinį sustabdyti. Vos po keleto dienų vis dar nenustatytas asmuo paliko šalia Ukrainos patriotinių aktyvistų centrinės būstinės kilogramą trotilo, tačiau per sprogimą žuvo pats incidento organizatorius.

Žurnalisto Sergejaus Dibrovo iš Odesos teigimu, 2014 m. rugsėjo mėn. penki vyrai gavo iš strategų Maskvoje nurodymą padegti šalia Odesos esantį patikros punktą.

„Jie gavo minosvaidį ir pažadą, kad jiems bus sumokėta už nufilmuotą išpuolio medžiagą, tačiau milicija juos sulaikė. Gruodžio 26 d. visi penki sulaikytieji buvo perduoti Rusijai mainais į Rusijos turimus belaisvius“, - informavo S. Dibrovas.

Šiuo metu Odesoje nerengiami prieš taikius gyventojus nukreipti išpuoliai. Likus vos keletui dienų iki stačiatikių Kalėdų, Odesos parkuose ir aikštėse rinkosi daugybė šeimų, tačiau panašu, kad niekam nerūpi šių žmonių saugumas.

„Teroristų siunčiama žinutė skirta mums, aktyvistams, tačiau jie turėtų žinoti, kad bombardavimai nenutrauks mūsų darbo“, - patikino Odesos Euromaidano koordinacinės tarybos narys Sergejus Sarafaniukas.