„Šiandien nurodau taikyti papildomas griežtas sankcijas ir suvaržymus tam, kas gali būti eksportuojama į Rusiją. Tai padarys didelės žalos Rusijos ekonomikai dabar ir vėliau“, – kalbėjo JAV prezidentas.

„Mes apribosime Rusijos galimybes vykdyti operacijas doleriais, eurais, svarais, jenomis, būti pasaulio ekonomikos dalimi“, – pabrėžė J. Bidenas.

Jis paaiškino sankcijų keliems svarbiems Rusijos bankams esmę.

„Mes taip pat blokuojame dar keturis didelius bankus. Tai reiškia, kad visi jų aktyvai Jungtinėse Valstijose įšaldomi. Tai palies ir antrą pagal dydį Rusijos banką VTB“, – pabrėžė J. Bidenas.

Jis akcentavo, jog sankcijos parengtos būtent taip, kad smarkiai pakenktų Rusijai, o padariniai JAV ekonomikai ir sąjungininkėms būtų kuo mažesni.

J. Bidenas pareiškė neatmetantis asmeninių sankcijų V. Putinui įvedimo galimybės.

„Taip, toks variantas yra“, – atsakydamas į klausimą per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose sakė prezidentas, tačiau neatsakė, žurnalistei paklausus, kodėl sankcijos V. Putinui neįvedamos dabar.

Jis taip pat pažymėjo, kad šiuo metu neplanuoja kalbėtis su Rusijos prezidentu.

Paprašytas apibūdinti dabartinius JAV ir Rusijos santykius, J. Bidenas sakė, kad „šiuo metu galime sakyti, kad santykiai yra visiškai nutrūkę“.

Jungtinių Valstijų lyderis pažadėjo, kad Vašingtonas nustums Rusijos elito atstovus po sankcijų presu.

„Kaip ir žadėjome, sąrašus tų, kuriems taikomos sankcijų, papildysime Rusijos elito, taip pat jų šeimos narių pavardėmis. Kaip sakiau antradienį, tai žmonės, kurie gavo asmeninės naudos iš Kremliaus politikos, ir jie turėtų dalytis kančiomis“, – sakė J. Bidenas, šių asmenų neįvardindamas.

Jis taip pat pareiškė, kad JAV ir Europa imsis veiksmų, kad Rusijos didžiausios valstybinės įmonės negalėtų pritrauktii lėšų JAV bei Europos kapitalo rinkose.

„Antradienį sustabdėme Rusijos valstybės galimybę gauti pinigų iš Jungtinių Valstijų ir Europos investuotojų. Dabar tų pačių apribojimų imsimės didžiausių Rusijos valstybinių įmonių atžvilgiu“, – sakė J. Bidenas.

Ji pabrėžė, kad Vašingtonas ketina ruoštis tolesnėms sankcijoms Rusijai – „Ir mes esame pasirengę padaryti dar daugiau“.

Vašingtono administracijos vadovo žodžiais, Jungtinių Valstijų partnerės Europoje vis dar pasisako prieš Rusijos atjungimą nuo tarptautinių atsiskaitymų sistemos SWIFT, nors tokia galimybė išlieka.

„Tokia galimybė visuomet yra, bet dabar tai nėra pozicija, kurią nori užimti Europa“, – sakė J. Bidenas.

Jis taip pat pareiškė, jog JAV bendradarbiaus su sąjungininkėmis, kad panaudotų strategines naftos atsargas kainoms nusmukdyti bei užtikrinti tiekimą reikiamomis apimtimis.

„Energijos tiekimo saugumo klausimais derinamės su didelėmis naftos tiekėjomis ir ją importuojančiomis šalimis. Aktyviai bendradarbiaujame su šalimis visame pasaulyje dėl koordinuoto strateginių naftos atsargų panaudojimo“, – kalbėjo J. Bidenas, patikindamas, kad savo atsargas pasirengusios panaudoti ir Junginės Valstijos.

Prezidentas pažadėjo, kad Vašingtonas kartu su sąjungininkais gali blokuoti daugiau kaip pusę aukštųjų technologijų produkcijos importo į Rusiją.

„Manome, kad savo ir mūsų sąjungininkų bei partnerių veiksmais nutrauksime daugiau kaip pusę aukštųjų technologijų tiekimo Rusijai“, – sakė J. Bidenas ir pažymėjo, kad tai „duos smūgį jų [Rusijos] gebėjimui modernizuoti kariuomenę“.

JAV prezidentas perspėjo, jog Vašingtonas yra pasirengęs reaguoti, jei Rusija pradės kibernetinę ataką prieš JAV įmones.

„Ir aš pakartosiu praėjusią savaitę padarytą pareiškimą: jei Rusija pradės kibernetinę ataką prieš mūsų įmones, gyvybiškai svarbią infrastruktūrą, mes pasiruošę reaguoti. Mes mėnesius glaudžiai bendradarbiaujame su privačiu sektoriumi, kad sustiprintume savo gynybą kibernetinėje erdvėje ir padidintume gebėjimą reaguoti į Rusijos kibernetines atakas“, – akcentavo jis.

Baltųjų Rūmų šeimininko vertinimu, dabartinė krizė su Rusija, tikėtina, truks neilgai, jeigu bus plečiamos sankcijos jos atžvilgiu.

J. Bideno žodžiais, Rusijos vadovybei, susidūrusiai su sankcijų pasekmėmis, „teks ryžtis sunkiam pasirinkimui“ ir spręsti, kaip elgtis toliau.

Per pasisakymą JAV prezidentas dėmesio skyrė ir karinei pagalbai Ukrainai.

„Pakartosiu: mūsų pajėgos nedalyvauja ir nebus įtrauktos į konfliktą su Rusija Ukrainoje. Mūsų pajėgos siunčiamos į Europą ne kariauti Ukrainoje, o apsaugoti mūsų sąjungininkus NATO“, – sakė JAV prezidentas.

Jis pažymėjo, kad JAV imasi veiksmų apsaugoti NATO sąjungininkus, todėl penktadienį dalyvaus Aljanso viršūnių susitikime.

J. Bidenas pakartojo, kad NATO pasirengusi ginti „kiekvieną aljanso teritorijos colį“.

„Šiandien aš siunčiu papildomų amerikiečių pajėgų į Vokietiją, įskaitant tas, kurios yra įsikūrusios Jungtinėse Valstijose“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją