„Viktorija“ centro „Dosje“ pranešime yra vadinama V. Putino Juodosios jūros flotilės flagmanu. Dabar, esą, jachta remontuojama ir stovi netoli Stambulo esančio Tuzlos uosto doke. „Dosje“ žurnalistai, pasinaudodami dronu, sugebėjo nufilmuoti laivą iš išorės.

Remiantis tuo, ką „Dosje“ žurnalistams perdavė vienas daugiau nei prieš 20 metų su V. Putinu dirbęs asmuo, jachta „Viktorija“ prezidento nurodymu buvo pastatyta 1-ojo šio amžiaus dešimtmečio viduryje karinio profilio gamykloje „Sevmaš“. Tuo pat metu buvo pastatyta ir kita jachta – „Graceful“, apie kurią buvo pranešta kiek anksčiau. Oficialiai tas laivas priklausė V. Putino draugo Piotro Kolbino kompanijai, o vėliau buvo parduotas įmonei, kurios savininkų pavardės yra įslaptintos.

Jachta „Viktorija“, kaip praneša „Dosje“, buvo pradėta statyti vykdant verslininko Sergejaus Maslovo struktūrų užsakymą. Visgi „Dosje“ šaltinis tvirtina, kad laivas turėjo būti skirtas V. Putinui. Galiausiai, jachta buvo užregistruota kaip kito V. Putino draugo, Genadijaus Timčenkos, turtas. Laivo statyba truko 14 metų. Numanoma jo vertė – 50 mln. dolerių (45,9 mln. eurų).


„Dosje“ pranešime nurodoma, kad tarp laivo ekipažo narių yra asmenų, dirbusių kitose jachtose, kurias taip pat derėtų sieti su V. Putinu ir jo aplinka. „Viktorija“ paprastai būną prišvartuota Sočyje, bet periodiškai priplaukia prie Idokopo kyšulio, kuriame stovi vadinamieji V. Putino rūmai, apie kuriuos išsamiausiai informavo Kovos su korupcija fondo tyrėjai. 2021 m. vasarą jachta buvo priplaukusi prie aneksuoto Krymo. Toje kelionėje ją lydėjo Italijoje pastatyta jachta „Orion“.

„Dosje“ tyrėjai tvirtina, kad jachta „Viktorija“ naudojosi Alina Kabajeva, kurią su V. Putinui, kaip teigiama begalėje ataskaitų, veikiausiai sieja artimas ryšys. Po to, kai Italijoje buvo areštuota jachta „Šecherezada“, „Viktoriją“, tyrėjų teigimu, reikėtų laikyti didžiausia Juodojoje jūroje esančia su V. Putinu siejama jachta. Juodosios jūros flotilei reikia priskirti ir jachtas „Čaika“, įtrauktą į Prezidento reikalų valdybos balansą, „Šellest“, priklausančią su V. Putino draugu Jurijumi Kovalčiuku siejamai organizacijai, ir jau minėtą „Orion“. Minėtina, kad panaši flotilė yra ir Baltijos jūroje. Ją sudaro trys jachtos, didžiausia iš kurių –„Graceful“.

„Dosje“ pranešime pripažįstama, kad tiesioginių, dokumentais įformintų įrodymų, patvirtinančių, kad „Viktorija“ priklauso V. Putinui, nėra. Visgi taip teigti galima remiantis tam tikrais ypač reikšmingais faktais, kaip antai rinktinis ekipažas, laivo maršrutas, einantis pro valstybės vadovo rūmus, formalus savininkas ir netipinės statybos aplinkybės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją