Televizijos kanalo ICTV užsakymu JAV kompanijos The Luntz Research Company atlikta apklausa rodo, kad už V.Juščenko savo balsus atidavė 56 procentai apklaustų rinkėjų, o už V.Janukovičių - 41 proc. apklaustųjų.

Dar didesnis skirtumas užfiksuotas Ukrainos visuomenės nuomonės tyrimų centro "Socialinis monitoringas" atliktoje apklausoje. Jos duomenimis, už V. Juščenko savo balsus atidavė - 58, 1 proc. apklaustų rinkėjų, už V.Janukovičių - 38,4 proc. apklaustųjų.

Kijevo Tarptautinis sociologijos institutas ir Razumkovo centras, apdoroję 80 proc. apklaustų Ukrainos rinkėjų, dalyvavusių pakartotiniame balsavime, duomenis, paskelbė, kad V.Juščenko, surinko 56,5 proc. balsų ir aplenkė 41,3 proc. balsų gavusį V.Janukovičių

Sekmadienį 20 valandą Ukrainoje užsidarė 33 tūkst. balsavimo apylinkių ir pradėti skaičiuoti rinkimų rezultatai. Paskutiniais duomenimis, šį kartą rinkimuose dalyvavo 55 procentai balso teisę turinčių Ukrainos piliečių.

Nugalėtoju bus paskelbtas vienas iš kandidatų, surinkęs paprastą balsų daugumą. Įstatymas nekelia jokių reikalavimų dėl rinkėjų aktyvumo. 47 milijonus gyventojų turinčioje Ukrainoje yra apie 38 mln. rinkėjų.

Šio turo rezultatus skaičiuoja iš dalies atnaujinta Centrinė rinkimų komisija (CRK), turinti naują vadovą, ir naujos sudėties teritorinės ir apylinkių komisijos, paritetiniais pagrindais sudarytos iš abiejų kandidatų atstovų.

CRK atstovai sako apsaugoję informacijos perdavimo sistemą nuo galimų išorinių trukdžių ir pasirengę kuo operatyviau paskelbti balsų skaičiavimo rezultatus.

Likus dienai iki pakartotinio balsavimo Konstitucinis Teismas iš dalies panaikino rinkimų įstatymo pataisas, leisdamas balsuoti namuose ne tik pirmos, bet ir antros bei trečios grupių invalidams.

Pretendentų į prezidento postą šalininkai pritarė šiam sprendimui, sumažinusiam riziką, kad po gruodžio 26 dienos balsavimo rezultatai gali būti paskelbti negaliojančiais.

V.Juščenko rėmėjai sekmadienio rytą apkaltino V. Janukovičiaus šalininkus mėginus klastoti balsus keliose rinkimų apylinkėse Charkovo, Odesos, Zaporožės ir Dnepropetrovsko srityse. Dauguma šių kaltinimų susiję su balsavimo namuose įstatymo pažeidimais. Tačiau Centrinė rinkimų komisija teigė negavusi jokių oficialių skundų.

Pranešama, kad dėl galbūt su rinkimais susijusių priežasčių Ukrainoje mirė du regioninės valdžios pareigūnai. Vieną iš jų Dnepropetrovske nužudė girtas giminaitis, o antrasis pareigūnas tuoj po balsavimo pradžios nuo širdies smūgio mirė Lvovo srityje. Šios mirtys rinkimų eigai nepakenkė.

Lvovo srityje nežinomi piktadariai akmenimis apmėtė traukinį Mariupolis-Chodorovas, kuriuo į vakarinius Ukrainos regionus vyko Donecko srities stebėtojai.

Apie šį incidentą žurnalistams pranešė dabartinio Ukrainos ministro pirmininko Viktoro Janukovičiaus rinkimų štabų vadovas Jurijus Krilis. Pasak jo, incidento metu niekas nenukentėjo, tik išdužo traukinio langai. Iškelta baudžiamoji byla, vyksta tyrimas.

Po lapkričio 21 d. įvykusio antrojo rinkimų turo Ukrainoje kilo masinės protesto akcijos, kurių metu oranžine spalva pasipuošę protestuotojai daugiau nei dvi savaites blokavo Kijevo centrą. Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad rezultatai buvo iškraipyti ir paskyrė pakartotinį balsavimą gruodžio 26 dieną.

Didžiulis darbas

Kaip laikomasi teisėtumo ir demokratinių normų, kontroliavo precedento neturintis stebėtojų skaičius - daugiau kaip 12 500 palyginti su 4000 per pirmąjį ir antrąjį balsavimo ratus.

Rusija, svarbi energijos tiekėja Ukrainai, per praėjusį balsavimą tvirtai rėmė V.Janukovičių, bet dabar prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad galės dirbti su bet kuriuo kandidatu, laimėsiančiu sekmadienio rinkimus.

V.Juščenko remia tai, kad Ukraina palaipsniui integruotųsi į Europą, tačiau teigia, kad Maskva yra strateginė Kijevo partnerė.

Jei laimės V.Juščenko, jo lauks didžiulis darbas transformuojant ekonomiką, kuri, kaip pažymi analitikai, vis dar daugiausia grindžiama sovietinės eros principais.

Jis taip pat privalės spręsti korupcijos, susijusios su artimais didelių verslo "klanų" ir įtakingos biurokratijos ryšiais, klausimą.

Naujajam šalies, kur augimas dar nepaveikė paprastų žmonių gyvenimo, lyderiui taip pat teks nedelsiant imtis ryžtingų veiksmų dėl didelės infliacijos ir biudžeto deficito. Vidutinis atlyginimas šalyje yra tik 110 JAV dolerių (280 litų) per mėnesį.

Juščenko nusivylęs Konstitucinio Teismo sprendimu

Kandidatas į Ukrainos prezidentus Viktoras Juščenko "rimtu nusivylimu" pavadino jo oponento šalininkų pasitraukimą nuo anksčiau priimto susitarimų paketo politinei krizei sureguliuoti.

Komentuodamas šeštadienį priimtą Konstitucinio Teismo sprendimą, kuris, pasak jo, keičia balsavimo taisykles, opozicijos lyderis sekmadienį pareiškė žurnalistams: "Būdinga kas kita, - kad prezidento ir premjero pasirašytas susitarimų paketas pažeistas. Aš nepratęs prie tokios sekos. Esu labai nusivylęs, kad paketas pažeistas".

Konstitucinio Teismo sprendimą V.Juščenko pavadino "deguto šaukštu, sugadinusiu demokratijos skonį".

"Manau, kad ankstesni Aukščiausiojo Teismo sprendimai duoda visapusišką pagrindą balsuoti sąžiningai", - sakė kandidatas į prezidentus ir pridūrė, jog visiems štabams buvo išsiuntinėtas prašymas padėti invalidams dalyvauti balsavime.

Tuo pat metu V.Juščenko įsitikinęs, kad "šiandien nugalės demokratija". Opozicijos lyderis balsuoti atėjo su visa šeima, nešinas mažuoju sūneliu, kuris dėvėjo oranžinę kepuraitę, o ant šalikėlio buvo parašyta "Taip".

"Tai ne reklama, tai stilius", - pakomentavo kandidatas į prezidentus.

Anksčiau 46 Aukščiausiosios Rados deputatai nuginčijo įstatymo dėl prezidento rinkimų įstatymo taikymo ypatumų balsuojant gruodžio 26 dieną atitikimą Konstitucijai. Šis įstatymas buvo priimtas kartu su politinės reformos įstatymu ir įstatymo projektu dėl vietos savivaldos tobulinimo. Gruodžio 25 dieną Konstitucinis Teismas panaikino įstatymo punktą, kuriuo remiantis namie galėjo balsuoti tik pirmos grupės invalidai.

Janukovičius tikisi, kad Ukrainos žmonių pasirinkimas bus teisingas

Kandidatas į Ukrainos prezidentus Viktoras Janukovičius, kuris pritaria glaudesniems ryšiams su Rusija, tikisi, kad šalies žmonių pasirinkimas gruodžio 26 dieną bus teisingas. Tai sekmadienį jis pareiškė žurnalistams, balsuodamas Kijevo Pečiorų rajono 219-osios rinkimų apygardos 10-ojoje apylinkėje.

"Tikiuosi, kad Ukrainos liaudies pasirinkimas bus teisingas. Aš balsavau už mūsų ateitį, už Ukrainos liaudies ateitį", - sakė kandidatas. Jis taip pat sakė esąs nusiteikęs darbingai, kaip visada.

V.Janukovičius taip pat pranešė, kad sekmadienį praleis su šeima, taip pat užsuks į savo rinkimų štabą.

Atsakydamas į žurnalistų klausimą, ką veiks po rinkimų, kandidatas į prezidentus atsakė: "Aš dirbsiu Ukrainos labui".

Kartu su V.Janukovičiumi balsavusi jo žmona Liudmila pasveikino žurnalistus su ateinančiais Naujaisiais metais ir Kalėdomis.

L.Kučma: balsavimas padės tašką Ukrainos prezidento rinkimuose

Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma įsitikinęs, kad šios dienos balsavimas padės tašką užsitęsusiuose valstybės vadovo rinkimuose. "Duok Dieve, kad tai būtų paskutinis balsavimas. Aš įsitikinęs, kad taip ir bus", - pareiškė prezidentas žurnalistams sekmadienį, įmetęs savo balsalapį.

Prezidento nuomone, pralaimėjusysis šį balsavimo etapą privalės pripažinti oponento pergalę ir paspausti jam ranką.

"Tas, kuris pralaimės, turės kitą dieną pasveikinti (savo konkurentą) ir padėti tašką šioje kampanijoje", - sakė L.Kučma.

Ukrainoje vyksta ketvirtieji šalies nepriklausomybės metais valstybės vadovo rinkimai. 1994 ir 1999 metais nugalėjo L.Kučma. Pirmuoju nepriklausomos Ukrainos prezidentu buvo išrinktas Leonidas Kravčukas.

L.Kučma dar kartą pareiškė, jog išrinkus naują prezidentą ketina visą dėmesį skirti savo fondo veiklai, ir viena iš jos sričių bus užkirsti kelią šalies skilimui. Sekmadienį kalbėdamasis su žurnalistais Kijeve jis pareiškė, kad ši problema "Ukrainai tapo dar rimtesnė".

"Tai skilimas ir pagal ideologiją, ir iš dalies pagal teritoriją", - sakė prezidentas.

"Tai pati aktualiausia problema. Manau, jog tai bus svarbiausias ir naujojo prezidento, ir viso politinio elito uždavinys, jei norime gero Ukrainai", - pabrėžė L.Kučma.

Lytvynas: Ukrainos prezidento rinkimai įvyks

Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Lytvynas mano, kad prezidento rinkimai Ukrainoje įvyks, ir atmeta "bet kokių revoliucijų" galimybę. Tai jis pareiškė interviu žurnalistams sekmadienį, atidavęs savo balsą vienoje Kijevo rinkimų apylinkių.

Pasak V.Lytvyno, jis balsavo "kaip visada, išmintingai". Parlamento pirmininkas pažymėjo, kad nekeitė savo sprendimo ir balsavo taip pat, kaip ir ankstesniais kartais, bet sakė, kad balsuodamas lapkričio 21 dieną buvo sunerimęs dėl padėties šalyje, o šiandien jo "nuotaika normali".

V.Lytvynas pranešė, kad sekmadienį ryte kalbėjosi su Centrinės rinkimų komisijos vadovu Jaroslavu Davydovičiumi, vidaus reikalu ministro pareigas einančiu Vasyliu Žuku ir Saugumo tarnybos vadovu Igoriu Smeško, ir iš pokalbių su jais sužinojo, kad rinkimai prasidėjo organizuotai, "problemų mes neturime".

"Manau, viskas baigsis gerai", - pridūrė Rados pirmininkas.

Kalbėdamas apie Konstitucinio Teismo sprendimą grąžinti invalidams teisę balsuoti namuose, pirmininkas pabrėžė, kad šis sprendimas "jokiu būdu neturės įtakos balsavimo rezultatams".

Kalbėdamas apie tikimybę, kad rinkimai gali būti sužlugdyti, V.Lytvynas pabrėžė, jog tai neįmanoma. "Tas, kuris laimėjo, ir tas, kuris pralaimėjo, turi paspausti vienas kitam rankas parodydami, kad mes - civilizuota šalis", - sakė jis.

Pirmininkas taip pat pabrėžė, kad atmeta "bet kokių revoliucijų" galimybę. "Dviejų revoliucijų per metus Ukrainai per daug", - pažymėjo jis ir pridūrė, jog nemato tam jokio pagrindo.