Tai rodo birželio pradžioje atlikta 1525 suaugusiųjų apklausa. Tik 34 proc. jų vis dar mano, kad „Brexitas“ buvo teisingas sprendimas. „Deltapoll“ atliktas ir sero Tony Blairo instituto paskelbtas tyrimas parodė, kad 18 proc. už šalies pasitraukimą iš ES pasisakiusių rinkėjų dabar mano, kad tai buvo klaida.

Beveik 80 proc. mano, kad JK turėtų siekti glaudesnių ryšių su ES, 43 proc. norėtų, kad JK vėl įstotų į ES, o 13 proc. norėtų grįžti tik į bendrąją rinką.

Apklausos autoriai nurodo, kad „balsavusiųjų per 2016 m. referendumą požiūriai iš esmės nepasikeitė“, tačiau pokytį lėmė 18–24 metų amžiaus respondentai, nebalsavę 2016 m., bet manantys, kad sprendimas išstoti iš ES buvo neteisingas. Jų teigimu, pokytį lemia būtent šie rinkėjais tapę jaunesni žmonės, o ne tai, kad balsavusieji už pasitraukimą būtų persigalvoję. Tai sakoma rengiamoje naujoje ataskaitoje, kurioje svarstoma, kaip JK po „Brexito“ galėtų pagerinti santykius su ES.

Pasak sero Tony'io Blairo instituto ekspertų, apklausa rodo, jog diduma Didžiosios Britanijos visuomenės pripažįsta, kad dabartinio pavidalo „Brexitas“ neveikia.

„ES visada išliks pagrindine strategine sąjungininke, absurdiška, kad blokas turi glaudesnius prekybos susitarimus su Izraeliu ir Sakartvelu, geresnį maisto saugos standartų reguliavimą su Kanada ir Naująja Zelandija ir glaudesnio politinio bendradarbiavimo mechanizmus su tokiomis valstybėmis kaip Australija ir Japonija“, - sakė venas iš autorių Antonas Spisakas.

Jis pridūrė, kad bet kuri būsima Didžiosios Britanijos vyriausybė, norėdama pagerinti santykius su ES, turės pateikti kruopščiai apgalvotą strateginį planą ir pasiūlymus – gražiai paprašyti ES nepakaks.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją