Tačiau šis balsavimas žymi ne politinių kovų atomazgą, o tik dar vieną vingį politinio karo sūkuryje, kuris visa jėga smogs kitais metais.

Pagal precedentą, po apkaltos paskelbimo Atstovų Rūmuose tolimesnis sprendimas keliauja į 100 narių turinčią JAV Senato salę, kurioje šiuo metu dauguma džiaugiasi respublikonai (53 respublikonai, 45 demokratai ir 2 nepriklausomi). Kad prezidentas būtų pašalintas reikalinga 66 balsų parama.

Senato teismo procese, kuris, kaip tikimasi, prasidės pačioje kitų metų pradžioje, senatoriai nagrinės Atstovų Rūmų perduotą bylą ir, jei neįvyks politinis žemės drebėjimas, prezidentas nesunkiai bus išteisintas.

Daugelis Senate daugumą turinčių respublikonų jau pasinaudojo proga pasižadėti būti ištikimiems D. Trumpui. Senato daugumo lyderis ir ištikimas D. Trumpo bendražygis Mitchas McConnellas pažadėjo neleisti demokratams iškviesti papildomų liudininkų ir ketina visais įmanomais būdais trukdyti vilkinti procesą. Įtakingas respublikonų senatorius Lindsey Grahamas šeštadienį interviu CNN pripažino, kad neketina būtų „neutraliu teisėju“ ir bet kokiu atveju balsuos už prezidento išteisinimą.

Mitchas McConnellas

N. Pelosi, siekianti išsikviesti daugiau liudininkų prieš Senato balsavimą, tarp kurių būtų buvęs D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas ir laikinai pareigas einantis administracijos vadas Mickas Mulvaney, svarsto sulaužyti precedentą ir nesiųsti apkaltos straipsnių iškart į Senatą, o pirmiau susiderėti palankesnes sąlygas su respublikonų vadovybe. Konstitucijoje nėra nurodyta, kokiu terminu straipsniai turi būti perduoti Senatui. J. Boltonui ir Mickui Mulvaney liudyti neleido pats D. Trumpas.

Kad ir kokia kryptimi ši kova bepasisuktų, ateinantys metai Vašingtone bus itin karšti. Laukia ne tik mūšiai dėl apkaltos ir D. Trumpo perrinkimo, bet ir itin atkakli kova dėl Senato bei Atstovų Rūmų kontrolės.

Apkalta rinkimų fone


Apkaltos straipsniai Senate būtų svarstomi sausio pirmojoje pusėje, tačiau jei kaltinamųjų straipsnių siuntimas užtruks – kova gali nusitęsti iki vasario mėnesio. Vasario 3 dieną demokratų išankstiniuose rinkimuose jau balsuos pirmoji Ajovos valstija. Nesunku prognozuoti, kad rinkimai vyks itin įtemptu politiniu periodu.

Sausį demokratai išnaudos Senato teismo procesą tam, kad paspaustų pažeidžiamus respublikonus ir apkaltintų juos gelbstint istoriškai susikompromitavusį prezidentą.

Kaip rašo cnn.com, konfrontacija tarp respublikonų ir demokratų lyderių dėl Senato teismo proceso atspindi abiejų partijų poreikį įgyti politinį pranašumą nepaisant to, kad dėl proceso baigties abejonių nedaug.

Nancy Pelosi

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi prabėgus kelioms akimirkoms po Atstovų Rūmų sprendimo perspėjo, kad dar nėra pasirengusi perduoti apkaltos straipsnių Senatui, jog galėtų prasidėti teismo procesas.

Kai kurie liberalai ragino ją atidėti apkaltos straipsnių perdavimą Senatui tol, kol Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas sutiks su demokratų reikalavimais.

„Matysime, kaip viskas klostysis“, – sakė N. Pelosi, neatmesdama apkaltos straipsnių perdavimo Senatui atidėjimo.

Dabar visų akys bus nukreiptos į galimą M. McConnello ir Senato mažumos lyderio Chucko Schumerio susitikimą dėl Senato teismo proceso, kuriame D. Trumpas – bent jau mintyse – nepaprastai norės išteisinimo, tvarkos.

Apkaltindami D. Trumpą kliudymu Kongresui tirti jo veiksmus, Atstovų Rūmai davė ženklą būsimajam prezidentui, kad visiškas atsisakymas pateikti įrodymus ir liudytojus, kaip remdamasis visišku teisiniu imunitetu darė D. Trumpas, gali būti laikomas papildomu pagrindu apkaltai.

Tačiau progų kritikai suteikė ir demokratų lyderiai. Atsisakydami patikrinti D. Trumpo teiginius apie neliečiamybę teisme pagal visas teisines galimybes, jie pilkojoje zonoje paliko gyvybiškai svarbią konstitucinės teisės sritį. Demokratai teisinosi tuo, kad D. Trumpo veiksmai jau kėlė pavojų 2020 metų rinkimams, todėl nebeliko laiko laukti ilgai trunkančių mūšių teisme.

Mūšis dėl Senato perėmimo


2020 laukia atkakli kova dėl Senato ir Atstovų Rūmų mandatų. 2018 metais demokratai iš respublikonų perėmė Atstovų Rūmus, dėl ko apkaltos proceso inicijavimas apskritai tapo įmanomas. Praėjusiuose rinkimuose respublikonai džiaugėsi palankiu Senato rinkimų žemėlapiu (gerokai daugiau demokratų gynė savo vietas, nei respublikonų), dėl ko jiems netgi pavyko padidinti savo persvarą Senate.

Šį kartą situacija bus priešinga – demokratai veršis į puolimą ir bandys perimti Senatą, o respublikonai bus priversti ginti savo pozicijas. Tačiau pastarieji neketina užimti vien tik gynybines pozicijas. Kova dėl Atstovų rūmų taip pat bus nuožmi. Kaip apkaltos procesas paveiks šių rinkimų rezultatus prognozuoti nesiryžta net drąsiausi ekspertai.

Už apkaltą D. Trumpui balsavo beveik visi demokratai, pastebi politico.com.

Kapitolijuje pavojingoje situacijoje atsidūrę demokratai pripažino, kad jų balsai už apkaltą prezidentui D. Trumpui, kuris išlieka populiarus daugelyje jų apygardų dalių, gali tapti grėsme jų perrinkimui.

„American Action Network“, viena didžiausių nevyriausybinių respublikonų organizacijų, netrukus po balsavimo paskelbė apie 2,5 milijono dolerių (2,25 milijono eurų) vertės reklaminę kampaniją tose apygardose, kuriose vyksta mūšiai dėl rinkėjų. Bendros su apkalta susijusiems klausimams skirtos lėšos pasiekė 11 milijonų dolerių (9,9 milijono eurų). Organizacija užsakė televizijos reklamų devyniose apygardose, kurioms atstovauja labiausiai pažeidžiami demokratai, taip suduodami smūgį jiems už „politiškai motyvuotą šaradą“.

Demokratų partijos kandidatų debatai

Žais apkaltos korta

Siekdami kitąmet atgauti Atstovų Rūmus, respublikonai susiduria su savotiška įkalne. Tačiau respublikonų strategai teigia, kad apkaltos sukeltas furoras gali paskatinti rimtą sukrėtimą kadaise vangioms varžyboms ir padidinti naujų kandidatų matomumą.

„Už šį užsispyrimą dėl apkaltos jie sumokės savo vietomis Atstovų Rūmuose. Tai kainuos jiems daugumą“, – neabejoja respublikonas Tomas Emmeris, Respublikonų Kongreso kampanijos komiteto pirmininkas.

Pasisakymuose ir interviu skelbdami apie savo sprendimą vykdyti apkaltą, apygardose, kuriose rinkėjai linkę svyruoti, išrinkti demokratai aiškino buvę priversti reaguoti į akivaizdų D. Trumpo bandymą prašyti Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pagalbos, kad sustiprintų savo paties perrinkimo kampaniją.

Jie tą darė visiškai suvokdami politinę riziką. Tokie Atstovų Rūmų nariai kaip Kendra Horn, Anthony Brindisi ar Joe Cunninghamas atstovauja apygardoms, kuriose prezidento rinkimuose D. Trumpas laimėjo 13 ir daugiau procentinių punktų persvara.

„Ar norėčiau ir toliau atstovauti Arizonos žmonėms? Taip. Ar vertinu tai kaip priežastį balsuoti ar nebalsuoti dėl tokio svarbaus ir rimto dalyko kaip šis? Ne, visiškai ne“, – sakė antrą kadenciją Atstovų Rūmuose dirbantis demokratas Tomas O’Halleranas, atstovaujantis apygardai, kurioje laimėjo D. Trumpas.

Balsavimo dėl apkaltos dieną daugelis pavojuje atsidūrusių demokratų susidūrė ir su labiau tiesioginėmis grėsmėmis: dalis jų, besisukinėdami Kapitolijuje, buvo užklupti su kamera ir klausimais – vaizdo įrašai tapo respublikonų kampanijos dalimi.

Demokratai šią savaitę po vieno produktyviausių visų metų veiklos etapų po sugrįš į savo apygardas, kuriose, kaip viliasi, atsilaikys prieš respublikonų puolimą dėl apkaltos.

Per dvi savaites iki Kalėdų atostogų Atstovų Rūmų demokratai pritarė gynybos politikos, 1,4 trilijono dolerių išlaidų paketo ir vaistų kainų įstatymų projektams bei naujajam D. Trumpo prekybos susitarimui su Kanada ir Meksika.

Didysis klausimas dėl Atstovų Rūmų kontrolės dabar yra tas, ar apkalta įtrauks pakankamai rizikingoje situacijoje atsidūrusių demokratų, kad to užtektų sukelti pavojų visai demokratų daugumai. Respublikonai teigia, kad didžiausi jų taikiniai yra demokratai tose apygardose, kuriose laimėjo D. Trumpas – šį sąrašą jie pavadino „Purvinuoju trisdešimtuku“.

Tačiau ne visų jų situacija vienoda. 50 procentinių punktų persvarą D. Trumpas pasiekė tik 13 iš jų, o kai kurioms vis dar stinga gerai finansuojamų ar patikimų kandidatų, įskaitant tas apygardas, kurioms dabar atstovauja Angie Craig, Ronas ir Antonio Delgado.