D. Trumpui tenka kautis teisinėse bylose įvairiuose frontuose. Prieš šios dienos procesą jis sau įprastu būdu išvadino generalinę prokurorę Letitią James „labai korumpuota“ ir „labai nekompetentinga“.

L. James siekia 250 mln. dolerių baudų ir nušalinti D. Trumpą bei du jo sūnus nuo šeimos imperijos valdymo.

D. Trumpas, nedidele persvara pirmaujantis Respublikonų partijos kandidatų sąraše prieš 2024 m. rinkimus, neprivalėjo pirmąsias dvi dienas dalyvauti teisme, tačiau nusprendė tai padaryti ir sėdėjo prie gynybos stalo, apsuptas savo advokatų.

Civilinis teismas vyksta Niujorko teisėjui Arthurui Engoronui jau nusprendus, kad D. Trumpas ir jo sūnūs Ericas ir Donas jaunesnysis sukčiavo, daugelį metų keldami D. Trumpo Organizacijos nekilnojamojo turto ir finansinio turto vertę.

Nutarime sakoma, kad visi trys Trumpai ir kiti Trumpo Organizacijos vadovai daugelį metų melavo mokesčių rinkėjams, skolintojams ir draudikams pagal schemą, 2014–2021 m. padidinusią jų turto vertę nuo 812 mln. iki 2,2 mlrd. JAV dolerių. Teisėjas atšaukė verslo liudijimus, leidusius Trumpo Organizacijai valdyti kai kuriuos nekilnojamojo turto objektus Niujorke, tai vadinama „mirties bausme įmonei“.

Šią savaitę prasidėjusiame civiliniame procese nėra prisiekusiųjų, o tai reiškia, kad D. Trumpo likimas yra visiškai A. Engorono rankose, nors tai neišgąsdino buvusio prezidento, pavadinusio teisėją „nesąžiningu“ demokratų teisėju, kuriam turėtų būti uždrausta dirbti.

Antradienį teismo salėje buvo ir Donas jaunesnysis bei Ericas, taip pat generalinė prokurorė L. James.

Pirmadienį D. Trumpas pasmerkė šią bylą kaip „apgaulę“, skirtą torpeduoti jo siekį kitais metais atkovoti Baltuosius rūmus, ir išvadino afroamerikietę L. James „rasiste“.

77 metų buvęs lyderis, praėjusio amžiaus devintąjį dešimtmetį turtus susikrovęs nekilnojamojo turto magnatas, gali prarasti kontrolę daugelyje savo įmonių ir objektų, pavyzdžiui „Trump Tower“ pastatą Manhatano 5-ojoje alėjoje.

Niujorko byla yra pirmoji iš daugelio būsimų teismų, laukiančių buvusio prezidento. 2024 m. kovo 4 dieną D. Trumpas stos prieš federalinį teisėją Vašingtone dėl kaltinimų mėginimu panaikinti 2020 m. prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo demokratas Joe Bidenas, rezultatus.

D. Trumpas grįš į Niujorko valstijos teismą, kaltinantį jį už tylėjimą sumokėjus pornografinių filmų žvaigždei, o vėliau turės vykti į Floridos federalinį teismą, kur jis apkaltintas netinkamu įslaptintų dokumentų tvarkymu, kai baigė eiti pareigas.

Galiausiai jis turės atsakyti į valstybinius kaltinimus Džordžijoje, kur prokurorai teigia, kad D. Trumpas neteisėtai siekė savo naudai pakeisti 2020 m. rinkimų šioje pietinėje valstijoje rezultatus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)