Rusijos gynybos pramonė kol kas prie situacijos taikosi gana veiksmingai, finansavimą užtikrinta pajamos iš rusiškos naftos. Be to, Maskva importuoja didelius kiekius amunicijos bei raketų iš Šiaurės Korėjos ir Irano. Nepaisant aukų, Rusija vis dar užtikrintai kontroliuoja Donbaso regioną, o Ukrainai darosi vis sunkiau atsilaikyti prieš karinį spaudimą.

Šiame kare sėkmė matuojama teritorija. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ne be pagrindo nerimauja, jog vasarą laukia intensyvus Rusijos puolimas, grasinantis itin skaudžiomis pasekmėmis.

V. Putinui ypatingai svarbi viena konkreti Ukrainos teritorija, sako ekspertas, bet pažymi, kad karas – labai sudėtingas iššūkis, o atkaklūs mūšiai – ne vienintelis būdas iškovoti pergalę.

Vakarų karo doktrinoje minima „gravitacijos centrų“ sąvoka. Tai reiškia, kad gyvybiškai svarbu išsiaiškinti, kas priešo pajėgoms atrodo vertingiausia, ko jos tikrai nenorėtų prarasti. Nors, panašu, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas norėtų pasisavinti visą Ukrainą, jis tikrai nenorėtų rizikuoti prarasti Krymą.

Krymo pusiasalis – o ypač Sevastopolis – Rusijai turi ypatingą istorinę reikšmę, sako S. Bellas. Jeigu Ukraina pradės kelti grėsmę būtent šios teritorijos išsaugojimui, V. Putino karinės ambicijos gali imti ir pasikeisti.

Dauguma analitikų mano, kad Krymo išvadavimas Ukrainai būtų labai sudėtingas karinis iššūkis. Jeigu Kyjivas savo karinius veiksmus nukreiptų būtent į Krymo pusiasalį, Rusija gali nebeturėti kitos išeities – tik iš naujo įsivertinti savo strategiją. Nors ir neturi karinio laivyno, Ukraina jau privertė Rusijos Juodosios jūros flotilę ieškoti prieglobsčio į rytus nuo Krymo. Kyjivas taip pat labai aiškiai parodė galįs sunaikinti Kerčės tiltą ir Krymą su Rusija jungiantį geležinkelį.

Krymo apsiaustis, pasitelkus raketas, dronus ir amfibines atakas, gali paskatinti Rusijos prezidentą susimąstyti ar kartais nereiktų – ir kada – apsvarstyti galimybę užbaigti karą. Kyjivui tereikia rasti būdų, kaip kuo skubiau atremti Rusijos karinį pranašumą, nes priešingu atveju artimiausi mėnesiai V. Zelenskiui ir visiems ukrainiečiams bus labai sunkūs, konstatuoja ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)