Odesoje – svarbiame laivybos ir transporto mazge – įkurta ir Ukrainos karinio jūrų laivyno bazė. Tai trečias pagal dydį Ukrainos miestas, kuriame gyvena kiek daugiau nei milijonas gyventojų. Rusijos karas prieš Ukrainą nutraukė turizmą, kuris buvo pagrindinis vietos ekonomikos ramstis. Karas taip pat uždarė Odesos uostą – didžiausią šalyje ir vieną svarbiausių regiono laivybos mazgų nuo Rusijos imperijos laikų.

Iki šio karo, pasak analitikų, 25 proc. viso eksporto į Europą vykdavo per Odesą. Šiame uoste taip pat įrengta 25 mln. tonų dujų ir naftos saugykla.

„Jūrlaiviai ir krovinių gabenimo operacijos yra labai svarbu tiek Ukrainos, tiek ir viso pasaulio ekonomikai“, – kalbėjo Ukrainos jūrų uosto direkcijos direktoriaus pavaduotojas Dmytras Barinovas.

Odesos uostas – pagrindinė Ukrainos karinio jūrų laivyno bazė – taip pat yra strateginės svarbos.

„Jei Rusija savo laivyną dislokuos Odesoje, ji iš esmės galės kontroliuoti visą Juodosios jūros prekybos rinką“, – sakė Rusijos ir posovietinių šalių analitikė Sophie Kobzantsky.

Tai savo ruožtu padidintų Ukrainos ir Europos energetinę priklausomybę nuo Rusijos bei išaugintų infliaciją ir kainas.

Vykstant konfliktui, Rusija ir Ukraina užminavo vandenis prie Odesos krantų, tad dabar, abiem šalims pasirašius susitarimą eksportuoti milijonus tonų grūdų iš Juodosios jūros uostų, išminavimas bus prioritetinė užduotis.

Anot Jungtinių Tautų pareiškimo, jos remiama Juodosios jūros grūdų iniciatyva, kurią penktadienį Stambule pasirašė Rusija, Ukraina ir Turkija, leis eksportuoti didžiulius kiekius maisto produktų ir trąšų iš trijų pagrindinių Juodosios jūros uostų: Odesos, Čornomorsko ir Južno.

Turkijos ministras pridūrė, kad, remiantis susitarimu, jau pradėjo veikti jungtinis koordinavimo centras, kuris prižiūrės sutarties įgyvendinimą.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojo Andrijaus Sybihos teigimu, susitarimas galios 120 dienų ir galės būti pratęstas dar 120 dienų, jeigu nė viena iš šalių jo nenutrauks.

Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, Ukraina yra viena didžiausių grūdų eksportuotojų pasaulyje, kasmet pasaulinei rinkai pristatanti daugiau nei 45 mln. tonų grūdų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją