Kinija esą visuose daugiašaliuose tarptautiniuose forumuose bus „objektyvus ir racionalus balsas“ ir „aktyviai skatins taikos derybas“, informuoja agentūra „Reuters“.

Prieš tai ministerija pranešė, kad tarptautiniai pokalbiai dėl taikaus Ukrainos krizės sprendimo Saudo Arabijoje savaitgalį prisidėjo prie tarptautinio konsensuso stiprinimo.

Sekmadienį pasibaigusiuose pokalbiuose Džidoje dalyvavo daugiau kaip 40 šalių, įskaitant Kiniją, Indiją, JAV, taip pat Europos šalis. Rusija į konsultacijas nebuvo pakviesta.​

JAV Karo tyrimų institutas (ISW) savo naujausioje apžvalgoje teigia, kad Kinija vis labiau nesutaria su Rusija dėl bet kokio susitarimo, kuriuo siekiama užbaigti karą Ukrainoje.

„Financial Times“ pranešė, kad Kinijos atstovai susitikime Džidoje buvo „konstruktyvūs“ ir „siekė parodyti, kad Kinija nėra Rusija“.

Leidinys taip pat citavo vieną iš derybose dalyvavusių Europos diplomatų, sakiusį kad „pats Kinijos dalyvavimas rodo, kad Rusija tampa vis labiau izoliuota“.

Kinijos delegacija išreiškė ir pasirengimą dalyvauti kitame panašaus formato susitikime, kuriame greičiausiai taip pat nedalyvaus Rusija.

Šaltinis Rusijoje taip pat tvirtina, kad Rusija atmetė Kinijos 12 punktų taikos planą dėl karo Ukrainoje, kurį Kinijos delegacija dar kartą pateikė per derybas Saudo Arabijoje, ir kad kai kurie Kinijos elito atstovai slapta išreiškia savo nepasitenkinimą Rusijos vadovybės elgesiu dėl taikaus karo Ukrainoje sureguliavimo.

„Šie pranešimai iš Saudo Arabijos derybų ir šaltinių teiginiai, jei jie teisingi, atitinka ankstesnius ISW vertinimus, kad Kinija nėra visiškai solidari su Rusija Ukrainos klausimu ir kad Rusijos ir Kinijos santykiai nėra „partnerystė be ribų“, kaip Kremlius to nori“, – teigia analitikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją