Rusijos prezidentas pareiškė, esą Rusijos tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas jam pranešė, jog tyrimo metu kartu su J. Prigožinu skridusių asmenų kūnuose buvo rasta granatų fragmentų, todėl neva galima daryti prielaidą, kad jos sprogo lėktuvo viduje.

„Tyrimų komiteto vadovas man pranešė prieš kelias dienas. Lėktuvo katastrofos aukų kūnuose buvo rasta rankinių granatų skeveldrų. Išorinio poveikio lėktuvui nebuvo“, – per televizijos transliuotą konferenciją sakė V. Putinas.

V. Putinas taip pat pabrėžė, neva tyrimo metu buvo atmesta versija, jog lėktuvas sudužo dėl išorinių veiksnių, ir padarė užuominą, kad lėktuvu skridę asmenys galbūt vartojo alkoholį ar narkotikus ir apsvaigę galėjo pradėti neatsargiai elgtis su granatomis, kurių dėl nežinomų priežasčių buvo lėktuve.

V. Putinas teigė, kad nors tyrimo metu nebuvo atlikta alkoholio ar narkotinių medžiagų aptikimo testų, Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) „Wagner“ tyrimo metu rado penkis kilogramus kokaino (Rusijos lyderis tikriausiai turėjo omenyje per televiziją parodytus reportažus apie 2023 m. birželio ir liepos mėnesiais J. Prigožino dvare atliktas kratas).

Jis taip pat pridūrė, kad, jo manymu, tyrėjams reikia išsiaiškinti, ar žuvusiųjų kūnuose yra narkotinių medžiagų pėdsakų.

Pasak ISW analitikų, keistasis lėktuvo sudužimo paaiškinimas greičiausiai yra bandymas kaltę dėl J. Prigožino ir jo bendražygių mirties suversti pačiam „Wagner“ įkūrėjui ir dar labiau suteršti jo reputaciją likusių rėmėjų akyse.

„Wagner“ palankūs „Telegram“ kanalai jau sukritikavo tokius V. Putino pareiškimus.

Per konferenciją Sočyje V. Putinas toliau neigė, kad Rusijoje yra privačių karinių bendrovių, vadinasi, „Wagner“ ateitis tebelieka neaiški. Kaip rašo ISW, jis pakartojo absurdišką teiginį, kad privačios karinės bendrovės Rusijoje neegzistuoja, nes „[Rusijoje] nėra jų veiklą reglamentuojančių įstatymų“, o „privačią karinę bendrovę Wagner“ įvardijo kaip „žurnalistų sugalvotą pavadinimą“, tikriausiai norėdamas pasakyti, kad žiniasklaida klaidingai pavadino „Wagner“ privačia karine bendrove.

V. Putinas tvirtino neprieštaravęs, kai Rusijos gynybos ministerija pasiūlė leisti daliai „Wagner Group“ samdinių dalyvauti kare su Ukraina, nes „Wagner“ kovotojai ėjo į mūšį savo noru ir „didvyriškai kovojo“, tačiau nurodė, kad bendradarbiavimas su „Wagner“ buvo „keblus, nes nebuvo paremtas įstatymais“. Rusijos lyderis taip pat sakė, kad „keletas tūkstančių“ „Wagner“ samdinių sudarė sutartis su Rusijos gynybos ministerija.

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija praėjusią savaitę paskelbė, kad „Wagner“ grupuotės nariai grįžta kariauti į Ukrainą. Pasak britų žvalgybos, samdiniai permetami individualiai ir nedidelėmis grupėmis, kad dalyvautų kare įvairių Rusijos dalinių gretose. Kovotojai dislokuojami aplink Bachmutą, Donecko srityke, nes gerai žino šią vietovę.

Ukraina taip pat patvirtino „Wagner“ sugrįžimą į frontą. Ukrainos karinių pajėgų žiniomis, samdiniai grįžta iš Baltarusijos ir sudaro kontraktus su Rusijos gynybos ministerija.

V. Putinas pavedė Andrejui Troševui prižiūrėti savanorių kovotojų dalinius Ukrainoje, sakoma praėjusį penktadienį Kremliaus paskelbtame pranešime.

„Praėjusiame susitikime kalbėjome apie tai, kad jūs prižiūrėsite savanorių būrius, galinčius atlikti įvairias užduotis, visų pirma, žinoma, specialiosios karinės operacijos zonoje“, – cituojami V. Putino žodžiai A. Troševui. V. Putinas vadino karą Ukrainoje Maskvos naudojamu terminu.

Susitikime taip pat dalyvavo gynybos viceministras Junusas Bekas Jevkurovas ir buvo pabrėžta „Wagner“ samdinių integracija į Rusijos reguliariąją kariuomenę po birželį nutraukto J. Prigožino maišto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)