45-erių metų amžiaus R. Kadyrovas Čečėniją geležiniu kumščiu valdo nuo 2007-ųjų ir yra ilgiausiai poste išsilaikęs vadovas iš visų Rusijos regionų lyderių, skelbia Laisvosios Europos radijas.

„Supratau, kad savo postą užimu labai ilgai, – videopareiškime sakė jis. – Manau, kad atėjo metas [pasitraukti iš valdžios].“

Neaišku, ką R. Kadyrovas darytų toliau, jeigu atsistatydintų.

Čečėnijos lyderį ir Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną sieja artimi santykiai, R. Kadyrovas reguliariai su juo susitinka. Paskutinį kartą jiedu buvo susitikę rugpjūčio 5 d. Sočyje.

Panašių komentarų R. Kadyrovas yra išsakęs ir anksčiau, tačiau vis likdavo poste, todėl po netikėto pareiškimo iškilo abejonių, ar tai nėra gudrus taktinis manevras.

„Esu nusiteikęs skeptiškai. Jis jau ne kartą taip sakė, – nurodė Ivanas Klyszczas, Kaukazo ekspertas ir Estijoje esančio Johano Skytte’o politikos mokslų instituto doktorantas. – Paprastai tokios jo šnekos reiškia, kad kažko nori iš V. Putino – bent jau viešos paramos išraiškos.“

Visgi analitikai pastebėjo, kad pareiškimas buvo padarytas gana neįprastu metu – Europoje vykstant didžiausiam kariniam konfliktui nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

R. Kadyrovas suvaidino svarbų vaidmenį populiarinant Rusijos karą su Ukraina ir nusiuntė kovotojų padėti Rusijos pajėgomis, Ukrainoje patyrusioms didelių nuostolių.

Analitinės platformos „Riddle Russia“ redakcijos direktorius Antonas Barbašinas R. Kadyrovo pasirinktą laiką pavadino „keistu“.

Čečėnijos lyderio pareiškimas „prieštarautų dabar Rusijoje vyraujančiai atmosferai. Visos sistemos žinutė – „likti vietoje“ dėl karo Ukrainoje“, – tviteryje parašė A. Barbašinas.

„Jeigu tai, ką R. Kadyrovas ką tik pasakė, yra tiesa, ir jis savanoriškai pasitraukia, tai būtų beprecedentis atvejis. To tikrai niekas nesitikėjo“, – pridūrė jis.

Valdant R. Kadyrovui, Čečėnija sulaukė kaltinimų didžiuliais žmogaus teisių pažeidimais, įskaitant prieš žmones, įtariamus homoseksualumu. Be to, jis kaltinamas įsakęs nužudyti Europoje gyvenusius politinius oponentus.

R. Kadyrovas padėjo suburti karių karui su Ukraina, Kremliui susiduriant su žmonių resursų problema, todėl galbūt jis turi šiokios tokios įtakos.

Kalbama, kad kovo mėnesį R. Kadyrovas nuvyko į Ukrainą, kur jo kovose užgrūdinti smogikai kariauja greta reguliariųjų Rusijos pajėgų.

Kovo 13 d. R. Kadyrovo administracijos kontroliuojamas televizijos kanalas socialiniame tinkle „Telegram“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame teigiama, jog Čečėnijos vadovas yra Ukrainoje, tačiau nebuvo nurodyta nei jo tiksli buvimo vieta, nei videoklipo padarymo data. Šios informacijos nepavyko nepriklausomai patvirtinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)