Remiantis organizacijos duomenimis, nuo šių metų sausio vidurio apie 100 sirų buvo išsiųsti atgal į karo nuvargintą šalį, pažeidžiant tarptautinę teisę.

Organizacijos tyrimas atskleidė, kad kiekvieną dieną nuo sausio vidurio šalis išsiuntė apie 100 sirų vyrų, moterų ir vaikų. Teigiama, kad trejų metų vaikas be savo tėvų ir aštuntą mėnesį besilaukianti moteris buvo priversti grįžti į Siriją.

„Amnesty International“ aiškina, kad šie pabėgėliai galėjo būti neregistruoti. Tačiau organizacijai yra žinoma apie atvejus, kai ir registruoti Sirijos pabėgėliai buvo priversti grįžti į Siriją, nes nesinešiojo su savimi reikalingų dokumentų.

„Nežmoniškumas ir grąžinamų žmonių mastas šokiruoja; Turkija turėtų liautis taip elgusis“, – sakė organizacijos Europoje ir Vidurio Azijoje direktorius.

Tuo tarpu Turkija neigia iš šalies išsiuntusi pabėgėlius prieš jų valią.

Pagal tarptautinės humanitarinės teisės „negrąžinimo principą“, valstybei draudžiama išsiųsti žmones į karo zoną.

Pagal Turkijos ir Europos Sąjungos (ES) susitarimą, nuo balandžio 4 dienos į Graikiją nelegaliai atvykstantys migrantai bus siunčiami atgal į Turkiją, jei šie neprašys prieglobsčio ar jų prašymas bus atmestas. Mainais Turkija gaus pagalbą ir politinių nuolaidų.

Organizacijos Europoje ir Vidurio Azijoje direktorius teigė: „Desperatiškai uždarinėdami savo sienas ES lyderiai neatsižvelgė į vieną labai svarbų faktą: Turkija Sirijos pabėgėliams nėra saugi šalis“.