Apie „Amnesty International“ sprendimą taip pat pranešė žurnalistas Aaronas Mate, skelbia currenttime.tv.

„Daugiau nebevartosime žodžių junginio „sąžinės kalinys“ kalbėdami apie A. Navalną, nes mūsų Teisės ir politikos skyrius, išnagrinėjęs A. Navalno pasisakymus XXI a. pirmojo dešimtmečio viduryje, padarė išvadą, kad jie atitinka neapykantą kurstančias kalbas. Nepaisant to, neatsiimame raginimo nedelsiant jį paleisti į laisvę, nes A. Navalnas yra persekiojamas išskirtinai dėl politinių motyvų“, – pareiškė A. Artemjevas.

Jo teigimu, žmogaus teisių gynėjai „susidarė įspūdį, kad prašymai ištirti A. Navalno pasisakymus buvo koordinuotos kampanijos, skirtos jį diskredituoti užsienyje, dalis“. Vyras pridūrė, jog „Amnesty International“ toliau rinks peticijos, kuria reikalaujama paleisti A. Navalną, parašus.

„Amnesty International“ dirbantis „Mediazona“ šaltinis, paprašęs neatskleisti jo vardo ir pavardės, iškėlė prielaidą, kad minėtąją kampaniją galėjo surengti „įvairiose šalyse gyvenantys „Russia Today“ darbuotojai“.

A. Mate paskelbtame el. laiške rašoma, kad daugelyje ankstesnių A. Navalno vaizdo įrašų ir žinučių, kurios neseniai pradėjo aktyviai cirkuliuoti internete, organizacijos manymu, opozicionierius „pritarė smurtui ir diskriminacijai“.

Atsižvelgdama į tai, kad A. Navalnas neišsižadėjo tuo metu padarytų pareiškimų, „Amnesty International“ esą nebegali toliau jo laikyti „sąžinės kaliniu“.

„Amnesty International“ nepatikslino, kokius konkrečiai pasisakymus turi omenyje, tačiau visi, kurie pamena A. Navalno politinę karjerą, yra įsitikinę, kad kalbama apie tam tikrus opozicionieriaus pareiškimus imigrantų adresu, padarytus pirmąjį XXI a. dešimtmetį, kai jis įkūrė nacionalistinės pakraipos organizaciją – nacionalinį demokratinį judėjimą „Narod“.

„Jeigu ši informacija yra teisinga, ji šokiruoja. „Amnesty International“ turėtų būti gėda. A. Navalnas nebėra pripažįstamas „sąžinės kaliniu“, nes dabar jo požiūriai laikomi „neapykantą kurstančiomis kalbomis“? Visai pamiršau, kad tik socialinei ir rasinei neteisybei neabejingi žmonės gali būti persekiojami“, – tviteryje rašo šokiruoja Rusijos ekspertas Markas Galeotti.

„Kokia didžiulė negarbė „Amnesty International“, koks patikimumo praradimas. Organizacijos vadovybė yra nepasiruošusi kovoti su tokiais režimais kaip V. Putino, jeigu mano, kad toks sprendimas šiuo metu yra tinkamas, veiksmingas ar kažkokiu būdu teisingas moraliniu požiūriu“, – rašė Hudsono instituto ekspertas Nate’as Sibley.

44 metų kovotojas su korupcija A. Navalnas buvo sulaikytas sausio 17 dieną, vos atskridęs į vieną Maskvos oro uostą iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusių metų vasarą įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Dėl šio apnuodijimo A. Navalnas kaltina Kremlių ir Federalinę saugumo tarnybą. Netrukus po grįžimo Rusijos teismai jį įkalino daugiau kaip pustrečių metų. Europos Žmogaus Teisių Teismas pareikalavo A. Navalną išleisti į laisvę, bet Maskva šio teismo sprendimo nusprendė nevykdyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (691)