Milijonus dolerių kainuojantys namai tampa nuo išpuolių ir stichinių nelaimių saugančiais bunkeriais, kurių gyventojai viduje gali valgyti, gerti ir per stebėjimo kameras matyti, kas vyksta lauke, rašo news.com.au.

Įvairūs įtvirtinimai darosi būtinu prabangių namų elementu, kaip ir baseinas viduje ar vyno rūsys.

Apsaugos kompanijos SAFE įkūrėjo Alo Corbi pastatytas ir įrengtas namas Holivud Hilse laikomas vienu iš saugiausių privačių namų pasaulyje.

A. Corbi kuria apsaugos sistemas privatiems namams, jachtoms ir įvairių pasaulio šalių vyriausybėms.

Ant jo penkių aukštų namo baltų sienų kabo paveikslai, pro langus atsiveria kvapą gniaužiantys Los Andželo senamiesčio vaizdai. Name yra aštuoni miegamieji, garaže pakanka vietos 26 automobiliams.

Kaip rašo „Forbes“, visgi namas veikiau primena NASA štabą, nei privatų būstą.

A. Corbi šeimos nariams nereikia raktų (name įrengta biometrinė identifikavimo sistema), jie nebijo žemės drebėjimo (šeimininkams priklausančioje kalvoje devynių metrų gylyje įrengta betoninė, plienu sutvirtinta patalpa), 232 kvadratinių metrų name įrengtas antras namas su balistinių raketų neperšaunamomis sienomis.

Sakysite tai paranoja? Galbūt. Bet ši tendencija populiarėja. Turtuoliai pageidauja futuristinių saugumo technologijų, negaili milžiniškų sumų, kad tik jaustųsi saugūs ir žinotų, kad įvairūs davikliai praneš apie užpuoliką, šiam dar esant už kelių kilometrų.

„Pamatę tokius įrengimus filme, pagalvotumėte – viskas netikra“, – sako A. Corbi, kurio statytas namas reprezentuoja jo kompanijos veiklą.

Filmas su Jodie Foster nublanksta, lyginant su jo name įrengta saugumo patalpa su moderniausiomis technologijomis.

A. Corbi name įrengta sistema iškelia rūko ekranus, o šie pučia nekaltus dūmus, skirtus sutrukdyti įsilaužėliams arba nuodingas dujas, kurių poveikis jaučiams iki paros laiko. O kur dar lubose įtaisytas ašarines dujas ant įsibrovėlių galintis purkšti prietaisas.

Niujorko apsaugos sistemų kompanijos „Pollack+Partners“ vadovas Chrisas Pollackas sako, kad turtingi jo klientai visada nori įvairių apsaugos priemonių ir sistemų, o pastaruosius penkerius metus namų apsaugai skiriama vis daugiau lėšų.

Ch. Pollacko teigimu, dabar turtuoliai, ypač Niujorke, baiminasi cheminių ginklų.