Ji tvirtina padėjusi dešimtims tūkstančių žmonių išsivaduoti nuo nepageidaujamo polinkio į homoseksualumą ir šį procesą vadina „atvertimu“, „pataisymu“ arba „buvusio homoseksualumo“ terapija.

Organizacija naudojo šūkį „Pasikeisti įmanoma“ („Change is possible“) ir tvirtino, esą homoseksualumas yra pasirenkamas – tai argumentas, kuriuo konservatyvios krikščionių bendruomenės remiasi pasisakydamos prieš tos pačios lyties asmenų santuokas.

Tačiau „Exodus International“ prezidentas Alanas Chambersas dabar atsisakė tokio požiūrio. „Nemanau, kad „gydymas“ yra tas žodis, kuris tinka kovai su kokiais nors polinkiais, įskaitant homoseksualumą“, - sakė jis.

A. Chambersas, kuris yra vedęs moterį, bet atvirai kalba apie savo paties seksualinį potraukį vyrams, pridūrė: „Žmogus, kuris pasikabina iškabą, skelbiančią, esą jis gali pagydyti nuo homoseksualumo, man yra tiek pat keistas, kiek ir tas asmuo, kuris tvirtina galintis pagydyti nuo bet kurios kitos įprastos pagundos, kylančios žmonėms Žemės planetoje“.

Jis pažymėjo, kad „99,9 proc. „homoseksualių žmonių, su kuriais teko susidurti per du dešimtmečius šioje organizacijoje, taip ir nesugebėjo visiškai išsivaduoti nuo potraukio tos pačios lyties asmenims“.

Tokie jo komentarai sukėlė skilimą organizacijos gretose – iš jos pasitraukė 11 dvasininkų. Vienas oponentas apkaltino A. Chambersą atsisakius savo kampanijos, nes jis „pavargęs nuo savo paties asmeninių kovų“.