Ginkluoti amerikiečių sraigtasparniai "AC-130" kelis kartus atakavo M. Sadro vadinamosios Mehdžio armijos kovotojų užimtas pozicijas. Šie kovotojai yra pasislėpę imamo Alio mečetėje Nedžefe ir aplink ją. Ši mečetė viso pasaulio šiitų yra laikoma šventa vieta.

Vienas policijos karininkas informavo, kad per oro antskrydį naktį senamiestyje sugriauti šeši namai ir du piligrimų viešbučiai. JAV kariai nuo imamo Alio mečetės rajono yra nutolę per 400 metrų. Šventykloje vis dar laikosi įsitvirtinę 700 radikalaus šiitų dvasininko šalininkų.

Sraigtasparniai taip pat bombardavo taikinius netoli mečetės. Nakties danguje virš miesto buvo matyti oranžinių ir baltų blyksnių.

Sprogimai sukrėtė pastatus visame Nedžefe. Tačiau nebuvo aišku, ar šie sprogimai buvo naujos stambios puolimo operacijos prieš Mehdžio kovotojus, kuriems yra grasinusi pereinamojo laikotarpio Irako vyriausybė, pradžia.

Didelis dūmų kamuolys kilo iš senovinių "Vadi al Salamo" ("Taikos slėnio") kapinių, kurios yra įkurtos netoli mečetės komplekso, - ten, kur dvi pastarąsias savaites M. Sadro rėmėjai yra kovęsi su JAV kariškiais.

Šarvuotos transporto priemonės, kaip atrodė, artėjo prie mūšio lauko aplink mečetę su aukso kupolu ir kapines, kur aidėjo kulkosvaidžių šūviai. Liudytojai teigė, kad mečetės komplekse slėpėsi keli šimtai kovotojų.

"Paskutinį kartą raginu juos nusiginkluoti, ištuštinti šventyklą, įsijungti į politinę veiklą ir paisyti savo tėvynės interesų", - per spaudos konferenciją Bagdade ketvirtadienį pareiškė šalies pereinamojo laikotarpio ministras pirmininkas Ijadas Alavis.

Anot spėjamai M. Sadro laiško, jis sutiko perduoti šventyklos raktus aukščiausiuoju Irako šiitų musulmonų autoritetu laikomo ajatolos Alio al Sistanio atstovams, tačiau atmetė reikalavimus nuginkluoti Mehdžio armiją ir prisijungti prie Irako politinio proceso. Tačiau šis dokumentas, cirkuliavęs Nedžefe, buvo su antspaudu, kuris skyrėsi nuo ankstesnių M. Sadro laiškų žymių. Mūšis Nedžefe tęsėsi.

Pasak liudytojų, JAV karo lėktuvai taip pat atakavo taikinius sunitų musulmonų mieste Faludžioje, į vakarus nuo Bagdado. Pastarąją savaitę Faludžioje, kurioje gyvena 200 tūkst. žmonių, JAV kariuomenė įvairius taikinius bombardavo beveik kasdien.