Aktyvistai skandavo šūkius, reikalaudami, kad atsistatydintų ir kai kurie svarbiausi A. Bouteflikos šalininkai. Jie atsiliepė į socialiniuose tinkluose skelbtus raginimus rengti džiaugsmingas demonstracijas“, kad būtų „taikiai nuverstas diktatoriškas režimas“.

Kol kas jokių oficialių duomenų apie dalyvių skaičių neskelbiama, bet šios demonstracijos yra bent jau ne mažesnės kaip vykusios ankstesnį penktadienį ir paskatinusios A. Boutefliką trauktis iš posto, sakė ten esantys naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Senojo režimo oponentai ragino užtikrinti masinį dalyvavimą protestuose, kurių pagrindinis taikinys yra vadinamasis 3B triumviratas: Senato pirmininkas Abdelkaderas Bensalahas, Konstitucinės Tarybos vadovas Tayebas Belaizas ir ministras pirmininkas Noureddine'as Bedoui.

A. Bouteflikai ištikimiems veikėjams buvo patikėta prižiūrėti politinę pereigą, kai veteranas lyderis galiausiai atsistatydino, būdamas 82 metų.

Prezidentas paskelbė atsistatydinantis vėlai antradienį, po savaites trukusių demonstracijų, išprovokuotų jo užmojų siekti penktosios kadencijos. Du dešimtmečius valdžioje buvęs A. Bouteflika prarado kai kurių svarbių šalininkų, įskaitant ginkluotųjų pajėgų vadą Ahmedą Gaidą Salahą, palaikymą.

A. Bensalahas, jau 16 metų vadovaujantis parlamento aukštiesiems rūmams, turėtų trejiems mėnesiams perimti prezidento įgaliojimus, kol bus suorganizuoti rinkimai.

16 metų ministerijoms vadovavęs T. Belaizas buvo A. Bouteflikos paskirtas vadovauti Konstitucinei Tarybai, prižiūrėsiančiai rinkimus.

Prieš paskiriant premjeru N. Bedoui dirbo vidaus reikalų ministru – arba, kaip ketvirtadienį rašė prancūzų kalba leidžiamas dienraštis „El Watan“, „rinkimų klastojimo vyriausiuoju inžinieriumi“.

„Dalinė pergalė“

Oponentai sako, kad visi trys susitepė reputaciją, daug metų dirbdami A. Bouteflikos vyriausybėje, todėl turėtų pasekti jo pavyzdžiu ir atsistatydinti.

Likus kelioms valandoms iki mitingo pradžios keli šimtai protestuotojų buvo susirinkę prie opozicinio judėjimo epicentru tapusio pagrindinio pašto biuro Alžyro miesto centre.

Kai kurie skandavo „Mes neatleisime!“, turėdami galvoje po atsistatydinimo A. Bouteflikos paskelbtą atvirą laišką, kuriuo lyderis atsiprašė Alžyro žmonių už „padarytas klaidas“.

Saidas Wafi, dirbantis viename banke netoli sostinės esančiame Bumerdeso mieste, atvyko 5 val. ryto, tikėdamasis tapti „pirmuoju demonstrantu prieš sistemą“.

„Bouteflikos pasitraukimas nieko nereiškia, jeigu jo žmonės toliau vadovaus šaliai“, – sakė 42 metų vyras.

Jam pritarė 19-metis studentas Samiras Ouzine'as.

„Bouteflika labai sirgo. Jis iš tikrųjų nebeįstengė valdyti, ir niekas nepasikeis, jeigu pasitrauks tik jis vienas, o jo žmonės liks“, – pabrėžė jaunuolis.

Vienas iškiliausių protestų judėjimo balsų – teisininkas Mustapha Bouchachi (Mustafa Bušaši) – ragino tęsti demonstracijas, „kol jie visi išeis“.

„Mūsų pergalė yra dalinė“, – sakoma internete paskelbtame M. Bouchachi vaizdo pranešime.

„Alžyriečiai nesutiks, kad režimo simboliai... vadovautų pereinamuoju laikotarpiu ir organizuotų kitus rinkimus“, – pareiškė jis.

Tačiau protestuotojai reiškė viltį, kad sistema gali iš tikrųjų pasikeisti.

Zoubiras Challalas, kaip ir daugelis jaunų bedarbių alžyriečių svarstęs galimybę leistis į pavojingą kelionę per Viduržemio