V. Vakulčikas pradėjo vadovauti Tiriamajam komitetui 2011 m. spalio 24 d. Iki tol nuo 2008 m. gegužės jis vadovavo prezidento Operatyviniam analitiniam centrui.

Naujasis KGB vadovas gimė 1964 m. birželio 19 d. Bresto srityje. Jis baigė Charkovo aukštesniąją tankų pajėgų vadų mokyklą (1985 m.), TSSR KGB Karinės kontržvalgybos aukštesniuosius kursus (1992 m.) ir Valdybos akademiją prie Baltarusijos prezidento (2011 m.).

Iki V. Vakulčiko KGB nuo 2008 m. liepos vadovavo Vadimas Zaicevas. Jį nušalino nuo pareigų prieš savaitę – lapkričio 9 d. Sprendimas priimtas po pasitarimo pas Baltarusijos lyderį.

Kaip po pasitarimo pranešė Saugumo tarybos (ST) valstybės sekretorius Leonidas Malcevas, Generalinė prokuratūra ir ST pirmininkas pateikė kelis klausimus apie pastaruosius įvykius, susijusius su KGB.

„Visiems žinoma apie KGB papulkininkio Aleksandro Kazako savižudybę. Yra ir daugiau klausimų, kuriuos reikia išsamiai ištirti, – sakė L. Malcevas. – Būtent todėl prezidentas priėmė sprendimą atleisti generolą leitenantą Vadimą Zaicevą iš Valstybės saugumo komiteto vadovo pareigų.“

„Bet tai nereiškia, kad pasibaigus tyrimui Vadimas Zaicevas negalės grįžti į šias (KGB pirmininko) pareigas, – pabrėžė L. Malcevas. – Jei tyrimas patvirtins jo ir kitų pareigūnų kompetenciją, be abejonės, jį gražins į šias pareigas. Taip nuspręsta tam, kad tyrimas būtų įvykdytas maksimaliai objektyviai. Tyrimą atlikti pavesta generaliniam prokurorui. Prie šio darbo prisidės ir Tiriamasis komitetas.“