Europos Sąjungos (ES) šalys praėjusią savaitę atšaukė ambasadorius iš Minsko, solidarizuodamosi su ES atstovybės vadovu ir Lenkijos ambasadoriumi, kuriems A.Lukašenka parodė duris, atsakydamas į naujas sankcijas savo bendražygiams.

ES nubaudė draudimu išduoti vizas dvidešimčiai Baltarusijos jėgos struktūrų vadovų ir teisėjų, siekdama priversti Minską laikytis žmogaus teisių.

Besiribojanti su Baltarusija Lenkija aktyviai padeda rengti ES politiką dėl Minsko, kuris ne kartą dirgliai reagavo į Varšuvos pareiškimus.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle pabrėžė, kad Bendrijos šalys vykdo vieningą politiką ir laikosi bendrų vertybių. Jis pavadino A.Lukašenką "paskutiniu diktatoriumi Europoje".

G.Westerwelle - pirmasis Vokietijos ministras, prisipažinęs esąs homoseksualus - sakė, kad Baltarusijos lyderis "apgaudinėja pats save, jeigu mano, kad gali mus suskaldyti"

A.Lukašenka, kuris jau palygino Baltarusijos priešinimąsi Vakarams su karu su Hitleriu, atsakydamas į tai priminė Vokietijos ministrui nacistinę jo šalies praeitį.

"Mes visi prisimename praėjusio amžiaus vidurį ir tai, ką pasaulis gavo iš jų diktatūros. Mūsų liaudis dar neatsigavo iki šiol. Todėl ne jiems mums priekaištauti dėl kažkokios diktatūros", - cituoja prezidento žodžius Baltarusijos valstybinė informacijos agentūra "BelTA".

"Kai dėl ... ar tai rožinio, ar tai žydrojo, kuris ten apie diktatūrą rėkė ... Tai išgirdęs aš pagalvojau: geriau būti diktatoriumi nei žydruoju", - sakė A.Lukašenka.

Posovietinė Baltarusija išbraukė homoseksualizmą iš persekiojamų veikų sąrašo, bet valdžia neleidžia tos pačios lyties meilės šalininkams rengti viešų akcijų, ir milicija išvaikė aktyvistų mėginimus surengti gėjų paradą Minske.