Rusijos įstatymų leidėjas Andrejus Lugovojus sakė, kad jam atstovaujantys teisininkai nebedalyvaus tyrime ir nepateiks jokių įrodymų, teigdamas, kad prarado pasitikėjimą Britanijos teisingumo sistema.

"Esu priverstas paskelbti, kad traukiuosi iš koronerio tyrimo ir jame nebedalyvausiu", - A.Lugovojus pareiškė per spaudos konferenciją, stovėdamas tarp savo advokatų.

Tyrimas dėl A.Litvinenkos mirties aplinkybių, kuriame nenagrinėjami kaltės klausimai, turėjo oficialiai prasidėti vėliau šiais metais. Iki šiol vyko tik jo parengiamieji posėdžiai.

A.Lugovojus savo sprendimą siejo su Britanijos užsienio reikalų sekretoriaus Williamo Hague'o reikalavimu laikyti kai kuriuos įrodymus paslaptyje dėl nacionalinio saugumo interesų.

"Britanija laikosi pozicijos tai įslaptinti, o mano pozicija tokia: nedalyvauti (tyrime), nes jis buvo įslaptintas; nes aš nematau prasmės, - aiškino jis. - Visiškai praradau tikėjimą galimybe, kad ši byla bus ištirta Britanijoje be išankstinių įsitikinimų."

W.Hague'o sprendimas taip pat išprovokavo Britanijos žiniasklaidos ir A.Litvinenkos našlės Marinos skundus.

Moters advokatai argumentavo, kad reikalavimas neviešinti informacijos yra šios bylos dangstymas, siekiant pagerinti ryšius su Rusija, mat tyrimo parengiamojo proceso metu išaiškėjo, jog A.Litvinenka dirbo Britanijos žvalgybos agentūrai MI6.

Tyrimą atliekantys pareigūnai išnagrinės A.Lugovojaus argumentus, veiksmus ir pareiškimus, taip pat galimą Rusijos valstybinių agentūrų indėlį, sakoma Britanijoje įkurtame tinklalapyje, nušviečiančiame šią bylą.

Buvęs šnipas, dabar atstovaujantis nacionalistinei partijai Rusijos Valstybės Dūmoje, buvo įvardytas Britanijos policijos pagrindiniu įtariamuoju dėl A.Litvinenkos nunuodijimo poloniu 2006 metais, tačiau Rusija atsisakė jį išduoti, kilus ginčui, dėl kurio Londono ir Maskvos santykiai smarkiai atšalo.

A.Lugovojus sakė neketinantis vykti į Britaniją, kol yra laikomas įtariamuoju. Anksčiau jis patvirtino nusamdęs vieną Jungtinės Karalystės advokatų kontorą atstovauti jam tyrime, tačiau dabar šį sprendimą atšaukė.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas praeitą savaitę duodamas vieną interviu sakė, kad Maskva ragino Britaniją atlikti tyrimą ir paviešinti visą jo medžiagą.

A.Lugovojaus pranešimas buvo paskelbtas likus parai iki S.Lavrovo ir gynybos ministro Sergejaus Šoigu susitikimo Londone su savo kolegomis Britanijoje, kuris laikomas dalimi pastangų pagerinti abiejų šalių santykius.