„Matome besiformuojantį sibirinį variantą, matome, kaip formuojasi šiaurės vakarų variantas“, – teigė ji.

Pernai lapkritį A. Popova pasakojo, kad Sibiro federalinėje apygardoje aptiko dalinę mutaciją SARS-CoV-2 viruso, kuris sukelia koronaviruso infekciją. Tada ji aiškino, kad aptikti koronaviruso struktūros pokyčiai nedaro jo pavojingesnio.

Ana Popova

Vėliau, šių metų balandžio pradžioje, ji sakė, kad Rusijos teritorijoje aptikti štamai, turintys nepanašių mutacijų į tas, kurios charakteringos koronaviruso britiškai, braziliškai ir Pietų Amerikos atmainoms.

Taip leidiniui „Izvestija“ sakė A. Popova, atsakydama į klausimą apie tai, ar Rusijoje yra kokių nors pasaulyje dar nežinomų štamų.

„Norint nustatyti jų epidemiologinę svarbą, būtini tolimesni tyrimai, kuriuos mes ir atliekame. Kol kas nėra pagrindo nerimauti“, – tikino ji.

„Aš ir mano kolegos nesame linkę vadinti kokį nors štamą rusišku. Kalbant apie tą patį britišką variantą, jis buvo aptiktas dar pernai rugsėjį, o pavadinimą „britiškas“ gavo 2020 m. pabaigoje. Ir veikiau dėl politinių nei dėl medicininių priežasčių. Nematau prasmės kiekvienai mutacijai duoti savą pavadinimą“, – sakė ji.

A. Popovos teigimu, dabar nėra priežasčių baimintis naujų koronaviruso variantų. Specialistai esą atlieka tyrimus, norėdami įvertinti jų epidemiologinį reikšmingumą. Visgi Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos vadovė neatmetė galimybės, kad ateityje gali pasirodyti koronaviruso atmaina, kuria užsikrės jau persirgę žmonės.

Sausio mėnesį tikimybės, kad gali egzistuoti rusiška SARS-CoV-2 atmaina, neatmetė Gamalėjaus centro (vakcinos nuo koronaviruso „Sputnik V“ kūrėjas) direktorius Aleksandras Gincburgas. Tada „rusiškoji“ atmaina dar nebuvo aptikta.

Rusijoje per praėjusią parą nustatyti 8 589 nauji koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, taip pat mirė 346 anksčiau užsikrėtę žmonės, rodo pirmadienį paskelbti kovą su epidemija koordinuojančio operatyvinio štabo duomenys.

Ankstesnę dieną buvo skelbta apie nustatytus 8 632 naujus užsikrėtimo atvejus ir 389 pacientų mirtį.

Maskvoje, kuri tebėra labiausiai pandemijos paveiktas Rusijos regionas, per praėjusią parą patvirtinti 2 279 nauji COVID-19 atvejai ir mirė 59 koronavirusu užsikrėtę žmonės.

Nuo pandemijos pradžios Rusijoje nustatytas iš viso 4 710 690 COVID-19 atvejų, 105 928 užsikrėtę žmonės mirė. Persirgę koronavirusine infekcija pasveiko 4 333 598 pacientai, iš jų 6 818 buvo išrašyti iš gydymo įstaigų per praėjusią parą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)