„Penktadienį prieš nacionalinės policijos kompiuterines sistemas buvo surengta kibernetinė ataka, kurią, pirminiais duomenimis, vykdė tie patys veikėjai, kurie liepą puolė šalies viešųjų ir vyriausybės paslaugų sistemas“, – rašoma ministerijos paskelbtame pranešime.

Dėl liepą surengtos atakos Albanija apkaltino Iraną ir trečiadienį dėl to nutraukė diplomatinius ryšius su Teheranu.

Tirana ir Teheranas jau daugelį metų smarkiai nesutaria. Šiuos nesutarimus pakurstė Albanijos sprendimas savo teritorijoje leisti veikti iraniečių opozicinei grupei „Irano liaudies mudžahedai“ (MEK).

Albanijos ministras pirmininkas Edi Rama trečiadienį apkaltino Iraną liepos 15 dieną surengus didžiulę kibernetinę ataką prieš Albanijos institucijas siekiant „paralyžiuoti viešąsias paslaugas ir įsilaužti į vyriausybės sistemų duomenis bei elektroninius ryšius“.

Apie tariamą kibernetinę ataką Tirana tuomet kalbėjo pirmą kartą.

„Ministrų taryba nusprendė nedelsdama nutraukti diplomatinius santykius su Irano Islamo Respublika“, – pareiškė E. Rama.

„Minėta ataka nepasiekė savo tikslo. Žalą galima laikyti minimalia, palyginus ją su agresoriaus uždaviniais. Visos sistemos jau vėl visiškai veikia, o negrįžtamo duomenų ištrynimo neužfiksuota“, – pridūrė jis.

Premjeras taip pat nurodė, kad iraniečių diplomatai ir pagalbinis personalas po šio pranešimo turės per parą palikti šalį.

Iranas kaltinimus dėl kibernetinės atakos pavadino nepagrįstais, o Albanijos sprendimą nutraukti diplomatinius ryšius apibūdino kaip „neapgalvotą ir trumparegišką veiksmą“.