Duodamas išskirtinį interviu CNN, Mohamedas al Zawahiri pirmą kartą pateikė savo pasiūlymą teigdamas, kad unikalus jo statusas gali padėti užbaigti smurtą. Jis pareiškė, kad tam abi pusės turi daryti nuolaidas.

M. al Zawahiri tikina, kad būdamas „Al Qaedos“ lyderio broliu, jis ideologiniu požiūriu su juo neperskiriamas ir, jeigu kas nors gali atkalbėti brolį nuo smurto, tai būtent jis.

CNN pašnekovas panašus į daugumą buvusių kalinių – ramus, susikaupęs, sutelkęs dėmesį ir visiškai įsitikinęs tuo, ką sako, mat įkalinimo įstaigoje jo požiūris įveikė ilgą nagrinėjimo, išbandymų ir perprogramavimo laikotarpį.

Mohamedas al Zawahiri fizine prasme nėra imponuojantis vyras. Jo ilga barzda šešėliuoja nuo pilkos iki baltos spalvos, veido bruožuose ir kūne juntama įtampa. Ramadanas jau seniai pasibaigė, tačiau jis ir toliau iki saulėlydžio laikosi pasninko.

Vyras praleido 14 metų Egipto kalėjime – jis buvo apkaltintas terorizmu ir dalyvavimu 1981 metais įvykdytoje prezidento Anwaro Sadato žmogžudystėje. M. al Zawahiri kaltinimus neigia.

Jis tvirtina sakęs jį tardžiusiems žmonėms, kad galėtų pasiekti paliaubas su islamistais, tačiau kalėjimo atstovai nenorėjo nieko apie tai girdėti. „Jeigu ši idėja būtų įgyvendinta, pirmiausia galėjo nebūti Rugsėjo 11-osios. Viliuosi, kad šiandien ši galimybė bus išnaudota“, - sakė „Al Qaedos“ lyderio brolis.

Panašų pasiūlymą 2004 metais pateikė ir Osama bin Ladenas. Po metų įvyko kruvini teroristiniai išpuoliai Londono metro, nusinešę 52 gyvybes.

M. al Zawahiri negarantuoja, kad jam pavyks greitai susitarti. „Tai sunki užduotis. Reikia elgtis logiškai. Jeigu nori gyventi taikoje, privalai priversti kitus pasijusti, kad jie gyvens taikoje“, - įsitikinęs pašnekovas.

Vyras tvirtina, kad brolis įsiklausys į jo žodžius, nors ir pripažįsta, kad su Ayamanu nekalbėjo daugiau nei dešimtmetį.