Kaip pranešama, žmonės per šį incidentą nenukentėjo, gyventojams pavojaus nėra, bet tikėtina, kad radioaktyviųjų atliekų gabenimas iš valstijos sulėtės.

JAV Energetikos departamentas nurodė, kad objekte, užimančiame 2,3 tūkst. kvadratinių kilometrų, viena 55 galonų (208 litrų) talpos statinė pratrūko trečiadienį vakare.

Šiame komplekse įsikūrusi Aidaho nacionalinė laboratorija – vienas iš pagrindinių JAV federalinių branduolinių tyrimų centrų.

Pratrūkus statinei buvo paskelbtas gaisro pavojus. Trys Aidaho nacionalinės laboratorijos ugniagesiai užgesino smilkstančią statinę ir nutempė ją tolyn nuo keliolikos kitų šalimais buvusių atliekų konteinerių.

Ugniagesiams paliekant pastatą nepaprastųjų situacijų darbuotojai ant jų odos aptiko nedidelį kiekį radioaktyviųjų medžiagų, sakė departamento atstovė Danielle Miller.

Pavojingos medžiagos buvo nuplautos, o ugniagesiai dėl visa pikta išvežti į gydymo įstaigą, pridūrė ji.

Preliminarūs tyrimai rodo, kad ugniagesiai radioaktyviųjų medžiagų neįkvėpė ir kad jų sveikata nebuvo sutrikdyta, pridūrė D. Miller.

Už pastato, kuriame įvyko incidentas, ribų jokių radioaktyviųjų medžiagų nuotėkio nebuvo užfiksuota, pažymėjo atstovė.

Federaliniai pareigūnai sakė, kad šis incidentas yra pirmasis žinomas atvejis, kai pratrūko statinė su radioaktyviu purvu, bet nuogąstaujama, kad jis gali būti ne paskutinis.

Tokia nerimą kelianti padėtis susiklostė, nes dėl Šaltojo karo laikų informacijos slaptumo specialistai neturi tikslių duomenų apie panašių atliekų konteinerių turinį, sakė Aidaho nacionalinės laboratorijos Bendrojo informacijos centro atstovas Donas Miley.

Pratrūkusioje statinėje buvo skysčių ir tirpiklių, surinktų iš Roki Flatso įmonės – branduolinių ginklų gamybos komplekso netoli Denverio.

Per Šaltąjį karą institucijos uoliai stengėsi užtikrinti informacijos apie branduolinių atliekų konteinerių turinį slaptumą, nes baimintasi, kad priešininkai pagal ją galėtų išsiaiškinti branduolinių ginklų gamybos procesu, aiškino D. Miley.

Pasak jo, manoma, kad statinė pratrūko smarkiai įkaitusi dėl radioaktyviojo skilimo, o joje buvusios urano dalelės užsiliepsnojo.

„Dar nė karto nebuvo, kad taip būtų iš tikrųjų nutikę, – sakė atstovas. – Iš tikrųjų gana gerai žinoma, kas yra (statinių) viduje, bet ne visuomet žinomos (medžiagų) koncentracijos.“

Pareigūnas pridūrė, kad bus atliktas tyrimas, siekiant nustatyti, ar esama kitų konteinerių, galinčių prarasti sandarumą.