AS Taikos ir saugumo taryba ketvirtadienio vakarą pareiškė, kad griežtai smerkia kariuomenės, užgrobusios Gabono valdžią ir nuvertusios prezidentą Ali Bongą, veiksmus. Blokas nurodė nedelsiant stabdantis Gabono dalyvavimą visoje AS ir jos institucijų veikloje, kol šioje šalyje bus atkurta konstitucinė tvarka.

AS prieš kelias savaites iš savo gretų dar pašalino Nigerį, ten liepos pabaigoje taip pat įvykus perversmui.

Perversmas Gabone buvo surengtas ankstų trečiadienį. Pareigūnai per valstybinę televiziją paskelbė, kad buvo paleistos valstybinės institucijos, anuliuoti, anot jų, suklastoti pastarųjų rinkimų rezultatai ir uždarytos šalies sienos. Prieš tai rinkimų tarnybos buvo paskelbusios nuo 2009 m. valdžioje esantį A. Bongą rugpjūčio 26 d. vykusių rinkimų nugalėtoju.

Kariuomenės vadai trečiadienio vakarą laikinuoju Gabono prezidentu paskyrė prezidento gvardijos vadovą Brice'ą Clotaire'ą Oligui Nguemą.

Prieš perversmą buvo rimtai suabejota, ar rinkimai Gabone bus laisvi ir sąžiningi.

Daugiau kaip 50 metų Gaboną autokratiškai valdanti A. Bongo šeima jau kurį laiką yra kaltinama korupcija. Nepaisant to, kad Gabonas yra turtingas nafta, nemaža dalis iš 2,3 mln. šalies gyventojų kenčia skurdą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją