Neįvardytų šalinių teigimu, Afganistano prezidentas H. Karzai slapta kreipėsi į Talibaną, norėdamas pasiūlyti sudaryti taiką su vyriausybe. "Reuters" atstovams nepavyko susisiekti su H. Karzai atstovais dėl informacijos patvirtinimo, tačiau, "New York Times" duomenimis, prezidento aplinkai artimi žmonės patvirtino apie kontakto užmezgimą ir sakė, kad derybos kol kas buvo be rezultatų.

Žurnalo teigimu, slaptos derybos buvo pradėtos pernai lapkritį, maždaug tuo pačiu metu, kai H. Karzai paskelbė neskubėsiantis pasirašyti saugumo susitarimo su JAV.

Po atsisakymo pasirašyti saugumo paktą JAV ir Afganistano santykiai pašlijo, amerikiečiai pagrasino po 2014 metų išvesti visus savo karius iš Afganistano ir nutraukti karinę paramą, jeigu susitarimas nebus pasiektas. Tuomet Kabulo vyriausybė būtų priversta viena kovoti su augančia Talibano įtaka.

Konservatyvi Talibano grupuotė pažadėjo sužlugdyti balandžio 5 dienos prezidento rinkimus Afganistane, o pastaruoju metu smurto lygis šalies sostinėje išaugo. Anot saugumo pareigūnų, sausį įvykusių incidentų skaičius šiuo metu yra didžiausias nuo 2008 metų, o vasarį sostinėje jau įvyko du sprogimai.