Advokatas, Rusijos Visuomenės rūmų Piliečių saugumo problemų komisijos vadovas bei Visuomenės tarybos prie Rusijos Vidaus reikalų ministerijos pirmininkas Anatolijus Kučerena tikina, jog E. Snowdenas už slaptos informacijos atskleidimą negavo jokių pinigų, praneša newsru.com.

„Pirmiausia pasakysiu, kad jis niekada neprekiavo paslaptimis ir jokių pinigų už informaciją, kurią perdavė dar būdamas Honkonge, jis, žinoma, negavo. Galiu užtikrintai tai patvirtinti, remdamasis dabartine situacija“, - sakė A. Kučerena interviu leidiniui „Rosiskaja gazeta“.

Advokato teigimu, dabar Rusijoje gyvenančio E. Snowdeno padėtis nėra paprasta – savo santaupas amerikietis jau praktiškai visiškai išleido maistui, būsto nuomai, apsaugai. „Kai kurios organizacijos ir iniciatyvūs piliečiai teikia jam pagalbą, taip pat ir materialinę“, - teigė advokatas.

Reikia pažymėti, kad neseniai amerikiečio advokatas pranešė, jog E. Snowdenas jau turi pajamų šaltinį – nuo lapkričio 1 dienos jis turėjo pradėti dirbti „vienoje nedidelėje Rusijos kompanijoje“.

A. Kučerena tvirtino, kad E. Snowdenas palaikys ir tobulins vieną stambų Rusijos tinklalapį, tačiau apeliuodamas į „saugumo sumetimus“ tada atskleisti savo kliento darbdavį jis atsisakė.

Atsakyti jam buvo praktiškai neįmanoma

A. Kučerena interviu leidiniui „Rosiskaja gazeta“ pažymėjo, kad jam taip pat teko teikti pagalbą E. Snowdenui ne tik juridiniais, bet ir buitiniais klausimais. „Ir atsakyti jam buvo praktiškai neįmanoma, nes jis liko Rusijoje visiškai vienas“, - pridūrė teisininkas.

Advokatas priminė, jog dabar buvusiam amerikiečių specialiųjų tarnybų darbuotojui išduotas pažymėjimas apie laikino pabėgėlio statusą, kuris leidžia jam naudotis visomis teisėmis bei numato visas pareigas, kokias turi Rusijos piliečiai, išskyrus teisę dirbti valstybės institucijose bei rinkimų teisę. „Laikinas prieglobstis jam suteiktas maksimaliai trumpam laikui – vieneriems metams“, - priminė E. Snowdenas. Jis pažymėjo, kad jo klientas ir toliau lieka JAV piliečiu, tik jo pasas anuliuotas.

„Aš manau, kad turint omenyje jo profesinį lygį IT technologijų srityje, jo laukia puiki ateitis bet kurioje pasaulio šalyje. Tiesa, jeigu jis paliks Rusiją, jis neteks pabėgėlio statuso“, - priminė A. Kučerena.

„Microsoft“, „Google“ ir „Facebook“ atmetė kaltinimus

Kol E. Snowdenas nuo JAV valdžios persekiojimo slepiasi Rusijos teritorijoje, elektroninio sekimo skandalas netyla. Antradienį, lapkričio 12 dieną, paaiškėjo, kad bendrovės „Microsoft“, „Google“ ir „Facebook“ ir toliau tvirtina, jog JAV Nacionalinio saugumo agentūrai ar kokių nors valstybių vyriausybėms neteikė „tiesioginės ir nevaržomos“ prieigos prie savo serverių, kad jie galėtų gauti vartotojų asmeninius duomenis.

Kaip pranešė agentūra RIA „Novosti“, remdamasi Europos parlamento spaudos tarnyba, tai minėtų bendrovių atstovai tvirtino pirmadienį, lapkričio 11 dieną, vykusiuose eiliniuose svarstymuose, susijusiuose su Europos žiniasklaidoje pasirodžiusiomis publikacijomis apie JAV specialiųjų tarnybų vykdytą masinį elektroninį europiečių sekimą. Anksčiau spauda, remdamasi E. Snowdeno pateiktais dokumentais, rašė, jog Nacionalinio saugumo agentūra neva gavo informaciją iš „Google“ ir „Yahoo“ paieškos serverių bei rinko duomenis apie vartotojus.