Sekmadienį jo kelionės baigėsi ten, kur ir prasidėjo - Libijoje.

Jungtinių Valstijų specialiųjų operacijų pajėgos sučiupo 49-erių metų amžiaus Al Qaedos operacijų vadovą šalies sostinėje Tripolyje.

Šaltinis iš Libijos žvalgybos pasakojo, kad A.A. al Libi buvo apsuptas dešimties kaukėtų vyrų išėjęs iš namų rytinei maldai. Cituodamas teroristo žmoną, šaltinis pasakojo, esą A. A. al Libi bandė pasiekti savo automobilį ir pagriebti ginklą, tačiau jam nepavyko.

„Tada jie tiesiog išnyko", - CNN sakė buvęs džihadis, bendravęs su al Libi šeima Nomanas Benotmanas.

„Stebuklas, kaip kažkas gali pravesti tokią operaciją", - pridūrė jis.

N. Benotmanas yra Londone įsikūrusio Quilliam fondo „smegenų centro" prezidentas. Jis anksčiau priklausė Libijos islamiškajai kovos grupuotei, prie kurios A. A. al Libi prisijungė dešimtojo dešimtmečio viduryje prieš tai, kai vėl suartėjo su Al Qaeda.

Jungtinės Valstijos teigia, kad misija įvykdyta su Libijos vyriausybės žinia. Tuo tarpu Libijos vyriausybė pareiškė laukianti Jungtinių Valstijų paaiškinimo.

A.A. al Libi jau daugiau nei metus gana atvirai gyveno šioje permainingoje šalyje.

Koks buvo kitas jo kelionės tikslas? Jungtinės Valstijos ganėtinai ilgai siekė A.A. al Libi nuteisti dėl 1998 m. dalyvavimo JAV ambasadų sprogdinimuose Kenijoje ir Tanzanijoje. Išpuolių metu žuvo apie 200 žmonių, tūkstančiai buvo sužeista.

Pentagono atstovas spaudai George Little šeštadienį vėlai vakare teigė, kad įtariamasis teroristas yra „teisėtai sulaikytas JAV karinių pajėgų ir saugomas neskelbiamoje vietoje už Libijos ribų".

Atakoje Nairobyje Editha Bartley prarado tėvą Julianą ir brolį Julianą jaunesnįjį. Jos tėvas buvo JAV ambasados generalinis konsulas, o devidešimtmetis brolis atliko praktiką.

„Mes žinome, kad tai stiprus signalas visam pasauliui, jog mūsų vyriausybė ryžtingai imasi veiksmų, kad kaip šalis esame budrūs ir susikoncentravę į tarptautinį terorizmą ir niekada neatsitraukiame", - CNN sakė E. Bartley.

Moteris teigia jautusi palengvėjimą, kai 2011 metais buvo nužudytas Osama bin Ladenas, kitas asmuo, dalyvavęs ambasadų atakose. Ji teigia esanti laiminga ir dabar, kai sučiuptas A.A. al Libi.

CNN atstovas Nicas Robertsonas, ilgus metus rengdavęs reportažus apie Al-Qaedą, teigia, jog A.A. al Libi sulaikymas yra „svarbus įvykis".

„Al Qaedoje ir apskritai regione jis yra didelis žaidėjas. Todėl tai svarbus įvykis", - sakė N. Robertsonas.

Keliavo po Afganistaną, Britaniją ir Iraną

Federalinis Tyrimų Biuras (FTB) buvo paskelbęs A.A. al Libi vienu labiausiai ieškomų teroristų ir už informaciją apie jo buvimo vietą pasiūlęs 5 mln. dolerių atlygį. Jis kaltinamas sąmokslu žudyti JAV piliečius, sunaikinti JAV nuosavybę ir pastatus bei pakenkti JAV nacionaliniam saugumui.

Tačiau kad ir kaip tai blogai skambėtų, tai dar ne viskas.

Tikrasis A.A. al Libi vardas Nazih Abd al Hamid al Ruqhay. Prie Al Qaedos jis prisijungė iškart po organizacijos įkūrimo Afganistane ir Pakistane.

Kai paskutinis grupuotės lyderis O. bin Ladenas 1992 metais persikraustė į Chartumą, Sudaną, A.A. al Libi vyko kartu su juo. Metams bėgant A.A. al Libi ėmė garsėti kaip vienas iš talentingiausių Al Qaedos operacijų planuotojų, nes puikiai nusimanė žvalgybos ir technologijų srityse.

Vienas Al Qaedos atstovo bendražygis paliudijo, kad A.A. al Libi 1993 metais rezidavo Nairobyje ir tikrino galimus taikinius, tarp jų ir JAV ambasadą.

Po penkerių metų išpuolis Kenijos sostinėje baigėsi 200 žmonių mirtimi ir 5000 žmonių sužeidimu. Sprogdinimas Tanzanijoje įvykdytas beveik tuo pat metu, jo metu žuvo 11 žmonių.

Prieš išvykdamas į Katarą ir paskui į Didžiąją Britaniją, Mančesterį, A.A. al Libi prisijungė ir prie Libijos islamiškosios kovos grupuotės. Mančesteryje jis gyveno ir 2000-aisiais, kai policija jo namuose atliko reidą.

Valdžia tuomet atskleidė suradusi dokumentą, kuriame surašyti nurodymai, kaip suorganizuoti teroristinį aktą, tarp jų ir prieš ambasadas.

Tačiau A.A. al Libi jie nerado, nes jis paliko šalį prieš pat reidą.

Manoma, kad vėliau jis viešėjo Afganistane, o po Talibano žlugimo išvyko į Iraną. Vakarų žvalgyba mano, kad Irane jis gyveno iki pat parvykimo į Libiją.

2012 metų rugsėjį CNN pranešė, kad A.A. al Libi yra gyvas ir gyvena Libijoje. Šaltiniai žvalgyboje pranešė, jog A.A. al Libi bandė kurti Al Qaedos tinklą šioje Šiaurės Afrikos valstybėje.

Tai kiek laiko jis gyveno savo gimtojoje šalyje? 2010 metų gruodį, prieš revoliuciją Libijoje, šios šalies institucijos pranešė Jungtinėms Tautoms, kad A.A. al Libi sugrįžo ir net suteikė informaciją apie jo gyvenamąją vietą.

Vienas šaltinis iš Vakarų žvalgybos sako, kad A. A. al Libi gyveno Libijoje 2011-ųjų pavasarį, tuo metu kai revoliucija jau buvo įsisiūbavusi kaip reikiant.

Kontrterorizmo ekspertas CNN teigė, kad 2012-ųjų metų pabaigoje galėjo būti baiminamasi sulaikyti A.A. al Libi dėl delikačios padėties visoje Libijoje, mat buvę džihadžiai, ypatingai tie, kurie kadaise priklausė Libijos islamiškajai kovotojų grupuotei, labai svyravo - palaikyti ilgamečio lyderio Muammaro Gaddafi nuvertimą, ar ne.

Nebuvo žinoma, kiek ilgai ir kiek daug Libijos vyriausybė žinojo apie A.A. al Libi buvimo vietą bei ar jį sulaikyti norėtų kitos šalys. Faktas tas, kad tarp JAV ir Libijos nėra ekstradicijos sutarties, todėl viskas komplikavosi.