Penktadienį šiai neįtikėtinai, pavojų kupinai istorijai buvo parašytas dar vienas skyrius: A. Ahmedui paskirta Nobelio taikos premija.

2018 metų balandį tapęs Etiopijos premjeru, 43 metų A. Ahmedas agresyviai vykdė politiką, galinčią apversti šalies visuomenę ir performuoti dinamiką už jos sienų.

Vos per pusę metų po prisaikdinimo jis susitarė dėl taikos su sena prieše Eritrėja, paleido iš kalėjimų disidentus, atsiprašė už valstybės brutalumą ir priėmė atgal į šalį ginkluotas grupes, kurias jo pirmtakai vadino teroristais.

Neseniai jis ėmėsi plėtoti savo viziją ekonomikai ir dėti pamatus rinkimams, kurie planuojami kitų metų gegužę.

Tačiau analitikai nerimauja, kad A. Ahmedo politika yra gerokai per greita senajai politikos gvardijai ir, tuo pačiu, nepakankama bei pavėluota piktam šalies jaunimui, kurio protestai iškėlė jį į valdžią.

Nepaisydami iššūkių A. Ahmedo sąjungininkai prognozuoja, kad didelės jo asmeninės ambicijos paskatins jį tolesniems dideliems darbams.

Verslininkas ir A. Ahmedo draugas Tareqas Sabtas sako, kad tarp pirmųjų jį pribloškusių dalykų, kai jie susipažino, buvo premjero veržlumas: „Visuomet sakydavau draugams, kad kai šis žmogus ateis į valdžią, Etiopijoje pamatysite dideles permainas.“

Etiopijos premjero Abiy Ahmedo biuras penktadienį paskelbė, kad šalis didžiuojasi jo pelnyta Nobelio taikos premija, ir pavadino tai jo pastangų reformuoti valstybę bei siekti taikos su Eritrėja paliudijimu.

„Mes, kaip šalis, didžiuojamės“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė laureato biuras.

Pareiškime sprendimas skirti Abiy Ahmedui Nobelio premiją vadinamas „amžinu liudijimu... vienybės, bendradarbiavimo ir sambūvio idealams, kuriuos premjeras nuolat gina“.

„Nuo 2018 metų balandžio, kai premjeras Abiy Ahmed perėmė politinį vadovavimą, jis taiką, atlaidumą ir susitaikymą padarė svarbiais savo administracijos komponentais“, – sakoma pareiškime.

„Nacionaliniu lygmeniu kai kurie įsimintini etapai yra dešimčių tūkstančių politinių kalinių paleidimas, amnestija žiniasklaidos dariniams ir politinėms partijoms, apkaltintiems pagal kovos su terorizmu įstatymą, erdvės politinėms partijoms padidinimas“, – rašoma jame.

„Regiono lygmeniu du dešimtmečius trukusios Etiopijos ir Eritrėjos aklavietės užbaigimas atvėrė naują galimybių bendradarbiauti šioms dviem šalims dimensiją. Dar daugiau, premjeras taip pat stengėsi išspręsti nesutarimus tarp [Somalio] pusiasalio šalių su įsipareigojimu dėl bendros ateities“, – pažymėjo premjero biuras.

Tačiau nepaisant Abiy Ahmedo pastangų dėl taikos susitarimui su Eritrėja pakenkė apčiuopiamos pažangos nebuvimas dėl tokių svarbių klausimų kaip sienos demarkacija.

Viltys, kad po šio susitarimo gali atsiverti vienos labiausiai izoliuotų pasaulio šalių ir baigtis prievartinis ėmimas į kariuomenę dar taip pat netapo tikrove.