„Šiandien įvyko du mano pokalbiai telefonu dėl „Brexit“: pirmiausiai – su Dublinu, paskui – su Londonu“, – per „Twitter“ parašė D. Tuskas, atliksiantis itin svarbų vaidmenį per Briuselyje spalio 17-ąją vyksiantį „Brexit“ viršūnių susitikimą „Brexit“ klausimu.

„Mano žinia (Airijos) premjerui Leo Varadkarui: mes visiškai palaikome Airiją. Mano žinia (Jungtinės Karalystės) premjerui Borisui Johnsonui: liekame atvirti, bet vis dar nesame įtikinti“, – rašo D. Tuskas.

Buvęs Lenkijos premjeras D. Tuskas koordinuoja ES viršūnių susitikimus ir atliks svarbų vaidmenį per artimiausias Bendrijos lyderių derybas dėl „Brexit strategijos, pasitaręs su bloko vyriausiuoju derybininku Micheliu Barnier.

Šis lemiamas viršūnių susitikimas bus surengtas likus tik dviem savaitėms iki planuojamo Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES spalio 31 dieną.

Tuo tarpu B. Johnsonas privalo užsitikrinti palaikymą savo naujajam planui gerokai anksčiau, nei įvyks ES viršūnių susitikimas.

Jo pasiūlymo pagrindas yra sudėtingas planas, turintis užtikrinti, kad po „Brexit“ siena tarp ES narės Airijos Respublikos ir Britanijai priklausančios Šiaurės Airijos išliktų atvira.